VIDEO. Satelitul care ne poate SALVA de poluare și dezastre naturale

Satelitul european CRISTAL va măsura criosfera cu o foarte mare precizie.

Satelitul european CRISTAL va lansa un radar de ultimă generaţie pentru a măsura criosfera cu o precizie de neegalat, a anunţat luni Thales Alenia Space (TAS), transmite Agerpres, citând AFP. 

Aceasta este una dintre cele şase noi misiuni ale programului de observare a Pământului COPERNICUS, al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în parteneriat cu Comisia Europeană, al cărui obiectiv este monitorizarea schimbărilor climatice, protejarea mediului înconjurător şi evaluarea dezastrelor naturale.Investiția este de 300 de milioane de euro. 

Dorim să creştem supravegherea criosferei, o componentă foarte fragilă a sistemului nostru. Acest lucru răspunde în special cerinţelor 'Pactului Verde' al Comisiei Europene, a declarat Krystof Gantois, şef de proiect pentru ESA, în timpul unei conferinţe de presă.

Topirea gheții va fi monitorizată


Lansarea satelitului este programată pentru anul 2027. El va transporta două radare, dintre care unul, Iris, este un altimetru radar cu frecvenţă duală. Această tehnologie va face posibilă pentru prima dată măsurarea grosimii gheţii mării şi a stratului de zăpadă subiacent (de dedesubt), în special în zona arctică.

”În prezent prezicem că va rămâne foarte puţină gheaţă în Arctica în 2050, dar aceasta este doar o tendinţă şi avem nevoie de o rezoluţie mult mai precisă pentru a putea stabili politicile”, a mai spus Gantois.

Misiunea CRISTAL va monitoriza polii, dar şi gheţarii marilor lanţuri muntoase, nivelul oceanelor şi aisbergurile. Valoarea contractului se ridică la aproape 88 de milioane de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel