VIDEO Paștele Catolic. Papa Francisc celebrează Vigilia Pascală a Învierii Domnului în bazilica San Pietro

Foto: captură video live Youtube / Vatican Media
Foto: captură video live Youtube / Vatican Media

Papa Francisc susține în această seară Vigilia Pascală a Învierii Domnului în bazilica San Pietro.

 

Astăzi, 3 aprilie, conform calendarului romano-catolic, este Sâmbăta Sfântă. Papa prezidează în bazilica Sfântul Petru Vigilia pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, ritul binecuvântării focului și ceremonia luminii desfășurându-se în antreul bazilicii, relatează Vatican News

Datorită restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19, în noaptea sfântă a Învierii Domnului, papa nu mai administrează sacramentul botezului unui număr de adulți, dar se va celebra reînnoirea făgăduințelor de la botezul celor prezenți.

Vigilia pascală

Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia Pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui. Privegherea din această noapte, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, să fie unică pentru fiecare biserică. Întreaga celebrare a Vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică. Riturile sacre cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale), Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și Liturgia euharistică.

Duminica Paștelui

Duminică, la ora 10.00, papa prezidează Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro, iar la ora 12.00, din interiorul bazilicii, adresează Cetății și Lumii (”Urbi et Orbi”) tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică însoțită de darul indulgenței plenare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel