VIDEO Manifestaţii pro-palestiniene în mai multe oraşe din America și Canada

Mii de persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii și Canada pentru a-și arăta suportul față de palestinieni. 

Mii de protestatari din Statele Unite au ieşit sâmbătă în stradă pentru a manifesta în sprijinul palestinienilor în ciocnirile aflate în curs cu Israelul, în aceeaşi zi în care preşedintele Joe Biden a discutat telefonic cu ambele părţi implicate în violenţele care au escaladat în ultima săptămână, transmite duminică AFP, scrie Agerpres. 

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat în special în New York, în cartierul Brooklyn, scandând "Palestina liberă" şi fluturând steaguri palestiniene.

Mitinguri la Boston și Washington

Mitinguri au fost organizate şi în alte oraşe americane, inclusiv la Boston şi Washington.

"Palestinienii au dreptul să trăiască liber şi copiii din Gaza nu trebuie ucişi", a opinat Alison Zambrano, o studentă de 20 de ani care a venit din statul învecinat Connecticut pentru a manifesta la New York.

"Îi spun domnului Biden şi guvernului său să înceteze să mai susţină crima. Susţineţi victimele, încetaţi opresiunea", a adăugat Mashhour Ahmad, un palestinian în vârstă de 73 de ani, care locuieşte în New York de 50 de ani.

Anunțul lui Joe Biden



Preşedintele Joe Biden i-a comunicat sâmbătă "profunda sa îngrijorare" premierului israelian Benjamin Netanyahu după escaladarea violenţelor în Israel şi Gaza, comunicând, de asemenea, preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas că Hamas trebuie să "înceteze să mai lanseze rachete".

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă în mai multe oraşe din Canada şi Europa.

În Franţa au manifestat aproximativ 22.000 de persoane, dintre care aproximativ 3.000 la Paris. Mii de persoane au protestat, de asemenea, la Londra, Berlin şi Madrid.

Canada: Manifestaţii pro-palestiniene în mai multe oraşe

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă la Montreal în semn de solidaritate cu populaţia palestiniană pentru a cere "eliberarea Palestinei" şi pentru a denunţa "crimele de război" comise de Israelul în Gaza, transmite AFP.

"Ierusalimul aparţine palestinienilor" se putea citi pe un banner la un miting organizat într-o piaţă din centrul oraşului, în timp ce protestatarii scandau "Palestina liberă" sau "Israel terorist".

O demonstraţie a avut loc puţin mai devreme în faţa consulatului general al Israelului, situat în partea de vest a metropolei din Quebec.

Mesajul protestatarilor 

Protestatarii care purtau pancarte în care acuzau Israelul că încalcă legislaţia internaţională sau solicitau statului evreu să "nu mai ucidă copii" s-au alăturat ulterior mitingului din centrul Montrealului, la care au participat câteva mii de protestatari.

Cu excepţia unei vitrine sparte, urmată de arestarea persoanei responsabile, manifestaţia din faţa consulatului s-a desfăşurat calm, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

O caravană de maşini cu steaguri palestiniene fluturânde şi claxonând a traversat oraşul Montreal spre prânz, în drum spre vestul oraşului unde se află consulatul israelian.

Tot sâmbătă a avut loc o demonstraţie şi în capitala federală Ottawa, manifestanţii cerând în special o intervenţie a comunităţii internaţionale în favoarea palestinienilor.

Protest și la Toronto



Un alt protest era programat sâmbătă seara la Toronto, metropola economică a Canadei.

În fiecare an, pe data de 15 mai, palestinienii comemorează Nakba (catastrofa), ziua creării Israelului în 1948, moment care a însemnat un exod pentru sute de mii dintre ei.

Anul acesta, comemorarea acestui eveniment are loc pe fondul unei creşteri a violenţei dintre Israel şi militanţii Hamas şi ai altor grupări armate din Gaza.

De la începerea operaţiunii israeliene luni, cea mai amplă după războiul din 2014 cu Hamas, peste 150 de persoane, dintre care majoritatea palestinieni, au fost ucişi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel