Victorie LGBT+ în Japonia. Interdicția căsătoriilor între persoane de același sex, declarată „neconstituțională”

Victorie LGBT+ în Japonia. Interdicția căsătoriilor între persoane de același sex, declarată „neconstituțională”  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Victorie LGBT+ în Japonia. Interdicția căsătoriilor între persoane de același sex, declarată „neconstituțională” / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O decizie a instanței din Sapporo spune că interdicția căsătoriei între persoanele de același sex este „neconstituțională”.

Un tribunal districtual japonez a decis, miercuri, că interdicția de a nu permite căsătoria cuplurilor de același sex este „neconstituțională”, deoarece încalcă dreptul la egalitate, stabilind un nou precedent în singura națiune a G7 care nu recunoaște pe deplin uniunile între persoane de același sex.

Cuplurile au decis să întreprindă acțiuni în justiție după ce au încercat să își înregistreze căsătoriile cu autoritățile locale în ianuarie 2019, dar au fost refuzate pe motiv că uniunea între persoane de același sex nu are statut legal.

Hotărârea, prima din Japonia cu privire la legalitatea căsătoriilor între persoane de același sex, este o victorie simbolică considerabilă a comunității LGBT+. În centrul procesului s-a aflat interpretarea căsătoriei în Constituție, prevăzută la articolul 24, care prevede ca uniunea să se bazeze „numai pe consimțământul reciproc al ambelor sexe și va fi menținută prin cooperarea reciprocă cu drepturile egale ale soțului și soției ca o bază". Guvernul a interpretat articolul ca aplicându-se numai cuplurilor heterosexuale și a indicat că termenul „soț și soție” se referă la un bărbat și o femeie, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel