Victor Ponta, urmărit penal de DNA. Ce scrie presa internațională

Presa internațională a scris despre urmărirea penală a premierului Victor Ponta de către DNA și despre cererea președintelui Klaus Iohannis, care a solicitat demisia prim-ministrului. 

BBC News scrie că premierul Victor Ponta a fost chestionat la DNA fiind suspectat pentru trei infracțiuni: fals, spălare de bani și evaziune fiscală, și că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia subliniind că "este o situație imposibilă în România". BBC notează că premierul a spus că doar Parlamentul îl poate demite și că Victor Ponta s-a folosit de facturi falsificare de la firma de avocatură Șova și Asociații pentru a-și cumpăra două apartamente de lux și o mașină. "Președintele, de centru-dreapta, nu-l poate suspenda fără aprobarea Parlamentului unde partidul de centru-stânga PSD și aliații au majoritate", notează BBC. Jurnaliștii mai scriu că "PSD a apărut din vechiul Partid Comunist și Victor Ponta a preluat mandatul din 2012", subliniind că DNA a arestat în ultima vreme mai mulți miniștri, moguli media, judecători și procurorii. BBC dă exemplele: Elena Udrea, Ilie Sârbu, Iulian Herțanu. În cazul ultimilor doi, BBC notează relația de rudenie cu premierul. 

Times Colonist notează că președintele României i-a cerut demisia premierului Victor Ponta pentru fapte de corupție incluzând evaziune fiscală și spălare de bani, iar Victor Ponta l-a refuzat, spunând că doar Parlamentul îl poate demite. Publicația mai notează că Klaus Iohannis a spus că România poate trece printr-o criză politică dacă premierul nu demisionează. Jurnaliștii notează și postarea premierului Victor Ponta de pe pagina de Facebook cu privire la revenirea la dictatură, scrisă după discuția cu Klaus Iohannis. Times Colomnist subliniază că membri Parlamentului din România au imunitate parlamentară în fața urmăririi penale, iar "Dan Șova, membrul Parlamentului și apropiat al lui Victor Ponta, a învins două încercări de a-i fi ridicată imunitatea". 

Bloomberg notează că președintele Klaus Iohannis îi cere demisia premierului Victor Ponta, care este urmărit penal pentru fals, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală. Bloomberg subliniază că premierul Victor Ponta a declarat că cercetarea penală este motivată politic. Jurnaliștii mai scriu că premierul Victor Ponta care s-a confruntat cu acuzații de plagiat și pierderea alegerilor prezidențiale se mai confruntă acum și cu votul parlamentarilor pentru urmărirea penală de conflict de interese. Bloomberg scrie despre eforturile României de a se lupta cu economia subterană estimată al 40 de miliarde de dolari și despre deprecierea leului față de euro. Ei notează și afirmația lui Corneliu Calotă, care a declarat că premierul "va urmări fiecare metodă legală de a dovedi că nu există dovezi incriminatoare el în acest caz".  

Despre urmărirea penală a premierului Victor Ponta și declarația lui Klaus Iohannis prin care i-a cerut demisia premierului au mai scris ABC News, Euronews și alte publicații străine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel