Victor Ponta, reacție după publicarea noilor estimări BERD: Veștile bune continuă!

Premierul Victor Ponta este încântat de anunțul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care și-a îmbunătățit estimările referitoare la creșterea economică a României de anul acesta până la 3%. "Veștile bune continuă!", a postat premierul Ponta pe contul său de Facebook, după aflarea celor mai recente estimări ale BERD.  

"Creștere a PIB de 4,2% în T1 2015 față de T1 2014, cea mai mare din UE conform Eurostat, iar BERD și-a îmbunătățit estimările referitoare la creșterea economică de anul acesta până la 3%! Veștile bune continuă!", a scris joi premierul Ponta.

Potrivit noilor estimări publicate, joi, de BERD, cu prilejul Adunării generale anuale a acționarilor BERD, România va înregistra în acest an una dintre cele mai rapide creșteri economice din Europa emergentă, de 3%, după ce în ianuarie prognoza 2,8%.

Pentru 2016, BERD estimează că economia românească va înregistra un avans de 3,2%.

"Recentele și așteptatele reduceri de dobândă, posibile grație scăderii inflației datorită reducerii prețurilor la energie și alimente, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 și 2016. Cheltuielile guvernamentale sunt așteptate să crească pentru a absorbi mai multe fonduri de la UE. O creștere mai puternică în zona euro ar putea stimula exporturile României în perioada următoare, ceea ce va menține creșterea economică la 3% în 2015 și la 3,2% în 2016, unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa emergentă", se arată în cele mai recente estimări ale BERD, potrivit Agerpres.

Cătălin Predoiu: Guvernul PNL trebuie să fie un pas către viitor

În ceea ce privește inflația medie anuală în România, BERD estimează că aceasta va rămâne la nivelul de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare în luna iunie, precum și al estimărilor inflaționiste reduse și al prețurile reduse la materii prime.

La nivelul tuturor celor 35 de state în care activează BERD, instituția financiară prognozează o stagnare economică în 2015 urmată de o expansiune de doar 1,4% în 2016. Însă această cifră ascunde diferențe regionale semnificative.

"Există loc de optimism în special în țările cu legături puternice cu zona euro. Însă recesiunea din Rusia este o sursă de îngrijorare pentru multe alte economii", a declarat economistul șef al BERD, Hans Peter Lankes.

INS anunță o creștere spectaculoasă a PIB-ului în primul trimestru din 2015

Raportul BERD survine la doar o zi după ce INS a anunțat că Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat un avans cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit Programului de Convergență 2015 — 2018, publicat la sfârșitul lunii aprilie a acestui an pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, economia României va crește cu 3,2% în 2015, ca urmare a contribuției pozitive a cererii interne, iar în 2018 va ajunge la un ritm de creștere de 4%.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel