Victor Ponta a fost înfrânt, spune Vasile Dâncu

Președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, sociologul Vasile Dâncu, a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, că victoria lui Liviu Dragnea la șefia interimară a PSD, "se poate citi în mai multe chei". Este vorba de o înfrângere a premierului Victor Ponta, vizibilă prin neprezentarea sa la momentul votului în cadrul Comitetului Executiv, mai spune Dâncu.

"Aș spune în felul următor: pentru prima dată, PSD a reușit să pună un președinte chiar interimar, așa cum știm, care nu e din București. Asta înseamnă un mare lucru pentru organizațiile teritoriale, pentru că înseamnă mutarea centrului partidului pentru a construi proiecte locale", a declarat Vasile Dâncu.

Întrebat dacă consideră că Victor Ponta a fost înfrânt, în urma votului din CExN al PSD care l-a validat pe Liviu Dragnea în funcția de președinte interimar al partidului, Vasile Dâncu a răspuns afirmativ.

"Da, a fost un vot împotriva echipei lui Victor Ponta. A fost înfrânt și s-a văzut și prin faptul că nu a mai mers să voteze pentru candidatul pe care și l-a asumat. Aceste tipuri de ezitări l-au adus pe Victor Ponta să piardă din câștigul pe care îl avea", a adăugat Vasile Dâncu.

În acest context, președintele IRES a punctat că una dintre erorile lui Victor Ponta a fost faptul că "a luat individual întreaga activitate de conducere a PSD" și că a "lucrat mult individual", concentrând comunicarea pe el și nerăspunzând întotdeuna "cererilor din teritoriu".

Citește și: Victor Ponta, scenariu după ședința PSD: De mâine, o să-l facă praf

"Victor Ponta este un lider politic valoros. Îmi pare rau pentru ce i s-a întâmplat și pentru că nu a înțeles logica politică, din acest moment. Îmi pare rău pentru că cred că, prin inteligența lui și curajul pe care l-a avut prin faptul că nu s-a luat după doctrine și ideologii (...) a avut o contribuție foarte bună, de mare viteză pe termen scurt. Pe de altă parte, cred că a înțeles mai puțin că politica e un sport de echipă. A greșit concentrând totul pe comunicare, considerând că o comunicare masivă ajunge fără să fie necesar să construiască echipe masive. Nu a știut să mențină USL, să creeze echilibru în interiorul lui și a avut și parte de o conjunctură nefericită, legată și de lipsa de noroc. Ai nevoie și de noroc în politică. A avut o grijă generică față de un mesaj de stânga și personalitatea lui de stânga, dar a avut mai puțină grijă de nevoile individuale, pe anumite zone. Nu a cuplat la ideea de regionalizare și de a schimba Constituția. Alături de Crin Antonescu era șansa lui și trebuia să o facă împotriva tuturor", a afirmat Vasile Dâncu.

În ceea ce privește evoluția care se prefigurează pentru PSD, președintele IRES consideră că partidul are nevoie, în primul rând, de un nou proiect politic.

Citește și: PSD, stenograme explozive din ședința în care Dragnea a fost votat președinte interimar

"PSD, în ultima vreme, a fost captiv guvernării și asta se întâmplă de multe ori. Și-a pierdut relevanța politică în teritoriu. Au fost măsuri bune, luate în ultima vreme, dar nu au avut acoperire politică. E nevoie de un nou proiect politic pentru PSD. E primul lucru pe care trebuie să îl facă PSD. Trebuie văzută o descentralizare politică și în interiorul partidelor. Trebuie făcut un nou proiect care ține de reconstrucția stângii și de a vedea ce se potrivește din doctrina clasică, tot la situația noastră. Stânga ar trebui să ia tot ceea ce a pierdut, în ultima vreme, și să reconstruiască o stângă autentică, care să poată dialoga cu o dreaptă puternică. Sunt multe probleme, în acest moment, pentru stânga. Partidul ar trebui să reconstituie o echipă de conducere. Cred că Liviu Dragnea poate să facă acest lucru. Nu mai putem să concentrăm puterea la un om", a mai spus Vasile Dâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel