Victor Ciorbea a făcut o mișcare importantă ca Avocat al Poporului

Fostul senator liberal Victor Ciorbea a fost numit de curând în funcția de Avocat al Poporului, iar, marți, instituția a anunțat că va semna cu UNICEF un acord în vederea întăririi cooperării cu privire la respectarea drepturilor copiilor, în general, și ale celor instituționalizați, în special.

Iată comunicatul transmis de Avocatul Poporului în legătură cu acest subiect:

"Instituţia Avocatul Poporului şi UNICEF vor semna în data de 18 iunie 2014, un acord în vederea întăririi cooperării între cele două instituţii, cu privire la respectarea drepturilor copiilor în general, şi a celor instituţionalizaţi în special. Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, alături de adjunctul specializat în drepturile copilului, domnul Ionel Oprea, a avut-o astăzi cu reprezentantul UNICEF în România, doamna Sandie Blanchet şi domnul Tudor Ştefănescu, Child Rights Systems Monitoring Specialist în cadrul UNICEF.

Acordul ce urmează a fi semnat de către cele două părţi prevede asigurarea de către UNICEF a unui sprijin logistic şi a unei expertize internaţionale în vederea implementării de către Avocatul Poporului a Mecanismului Naţional de Combatere a Torturii în Locurile de Detenţie, cu privire la copiii instituţionalizaţi. Totodată, acordul va constitui baza pentru realizarea mai multor rapoarte speciale în privinţa respectării drepturilor copiilor instituţionalizaţi.

Citește și: Victor Ciorbea și-a dat demisia din Senat


Atât Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, cât şi reprezentantul UNICEF în România, doamna Sandie Blanchet, au apreciat colaborarea de până acum dintre cele două instituţii cu privire la respectarea drepturilor copilului. Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a declarat că se are în vedere modificarea legislaţiei în sensul includerii în cadrul instituţiei a unui domeniu special, care va gestiona Mecanismul Naţional de Prevenire. Cu referire la acest Mecanism, domnul Victor Ciorbea a declarat că reprezentanţii Avocatului Poporului vor putea face vizite inopinate la autorităţile ce se ocupă de copiii instituţionalizaţi, în vederea verificării respectării drepturilor acestora.

Reprezentantul UNICEF în România, doamna Sandie Blanchet, s-a pronunţat pentru întărirea rolului Avocatului Poporului în sistemul de monitorizare a respectării drepturilor copilului. Ea a apreciat progresele făcute de către România în privinţa respectării drepturilor copilului, dar a precizat că mai există încă probleme în acest domeniu.

În cadrul reuniunii, cele două părţi au discutat şi despre raportul special întocmit de către Avocatul Poporului împreună cu UNICEF, raport care vizează respectarea drepturilor copiilor privaţi de libertate în România. Raportul, ce va fi prezentat în data de 24 iunie 2014, se doreşte o critică constructivă a situaţiei existente şi constă într-o cercetare cu privire la situaţia drepturilor copiilor privaţi de libertate, în urma căreia au fost emise şi recomandări către instituţiile ce au în responsabilitate acest domeniu sensibil".

Vezi și: Motivul pentru care Băsescu l-a atacat pe Avocatul Poporului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel