Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza vrea dezbatere publică privind soarta câinilor comunitari. Orza a mai adăugat că acestă discuţie trebuie purtată fără ranchiună, cuvinte mari, scandal, lacrimi, „ci echilibrată şi decent”, informează Ziua de Vest.
Autor: Adi Stroescu
Parlamentul a dat liber înspre cele 3.500 de primării din ţară să facă fiecare ce crede de cuviinţă vizavi de gestionarea populaţiei canine de pe stradă. Adică responsabilitatea nu mai e la nivel central, ci local. Deşi câinii nu sunt timişoreni, ieşeni sau bucureşteni. Ei se plimbă permanent între localităţi, pe câmpuri, pe te miri unde şi s-ar putea ca hotărârea unei primării să se bată cap în cap cu a alteia, dacă animalul e pe un teritoriu incert.
„Câinii care merg pe stradă sau între localităţi nu respectă raza localităţii respective – trebuia o măsură la nivel judeţean – aceste animale nu ţin cont de raza administrativă a unei localităţi. Sunt oraşe în România care au în jur comune periurbane şi dacă nu reuşim la nivel judeţean, măcar la nivel metropolitan să luăm o decizie comună. Dacă în comunele periurbane se decide ceva şi în Timişoara altceva, se vor consuma resurse şi de o parte şi de alta, fără a se obţine un rezultat pozitiv. Cred că toate măsurile trebuie aplicate într-un pachet legislativ local, în funcţie de specificul şi numărul câinilor din fiecare zonă”, spune viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza - PNŢCD.
Aşadar, cu oamenii împărţiţi în două grupări – unii care vor ca patrupedele să fie „adormite” şi alţii sterilizate, primăriile vor trebui să ia o hotărîre care să decidă soarta câinilor din urbe. „Nu cred că o ucidere în masă, scoasă din context, va da rezultate, cum nici o sterilizare masivă nu va face acest lucru. Trebuie mers cu un mare accent pe respectarea regulilor de către proprietarii de animale. Nu militez pentru niciuna din metode, ci cred doar într-o dezbatere care să se facă cu toţi cei interesaţi, cu asociaţii, specialişti, cetăţeni. Trebuie să discutăm fără ranchiună, cuvinte mari, scandal, lacrimi, ci echilibrat şi decent. Să discutăm cel puţin pe zona metropolitană a Timişoarei”, spune Adrian Orza.
„Proprietarii de animale au o mare responsabilitate faţă de acestea. Sunt mulţi oameni care stau la curte şi le dau câinilor drumul pe străzi. Eu militez pentru extinderea măsurilor de responsabilizare şi asupra proprietarilor de animale”, spune Orza. Va fi aşa cum se va decide la audierea publică. Odată cu promulgarea legii, cel mai probabil în luna decembrie, va avea loc audierea pentru a putea introduce de anul viitor acest regulament. „Dacă îşi lasă câinii liberi să iasă pe stradă, oamenii vor primi amenzi drastice. Nu putem trăi într-o comunitate, fiecare după regulile lui. Trebuie să facem reguli decente, normale, care să satisfacă doleanţele majorităţii. Mi-ar fi plăcut ca în lege să fie obligativitatea aplicării pe o rază mai mare de spaţiu... pentru că animalele migrează”, spune viceprimarul Timişoarei. Sunt cam 2.000 – 3.000 de câini vagabonzi în Timişoara. „Numărul lor este în creştere, o căţea fată de câteva ori pe an. Trebuie să găsim o cale de mijloc”, spune Orza.
Citeşte şi:
Soarta maidanezilor a fost decisă. Aceștia pot fi eutanasiaţi, a hotărât Camera Deputaţilor
Analiză Vier Pfoten: Eutanasierea unui singur câine costă 60 de euro, sterilizarea 20
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu