Vicepreședintele Chinei participă la funeraliile Reginei Elisabeta

Sursa: 内閣官房内閣広報室
Sursa: 内閣官房内閣広報室

Ministerul de externe chinez a anunțat că vicepreședintele Chinei va participa la funerariile regale de la Londra.

Ministerul de externe de la Beijing a anunţat sâmbătă că vicepreşedintele chinez Wang Qishan va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, transmite Reuters.

Vineri, BBC anunţase că delegaţia care va reprezenta China la Londra, la ceremonia de luni, nu va fi primită în Westminster Hall, sala mare a palatului unde este depus sicriul fostei suverane a Regatului Unit. Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, a declarat vineri că funeraliile reginei sunt un eveniment important pentru China, iar participarea delegaţiilor străine este o dovadă de respect faţă de Regatul Unit.

Unii parlamentari britanici au exprimat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor Chinei, după ce colegi ai lor au fost sancţionaţi de Beijing pentru că au criticat încălcarea drepturilor omului în Xinjiang. China nu recunoaşte că ar comite abuzuri în provincia respectivă.

Delegaţia Chinei nu este primită la catafalcul reginei Elisabeta

Delegaţia care va reprezenta China la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este primită la catafalcul acesteia, transmite Reuters vineri, preluând o ştire a BBC care nu citează nicio sursă pentru informaţie. Conform BBC, delegaţiei guvernamentale chineze la Londra i s-a interzis să intre în sala mare a palatului Westminster, unde este depus sicriul reginei, după ce liderul Camerei Comunelor din parlamentul Regatului Unit a refuzat să autorizeze accesul. Cancelaria acestuia nu a dorit să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Liz Truss a afirmat că lista invitaţilor este întocmită de casa regală britanică, după ce Palatul Buckingham primeşte recomandări din partea ministerului de externe. Conform cutumei, sunt invitaţi reprezentanţi ai ţărilor cu care Regatul Unit are relaţii diplomatice.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Beijing, a declarat presei că nu a văzut ştirea despre interdicţie. "Ce doresc să spun este că funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a sunt un eveniment important pentru Regatul Unit. Participarea delegaţiilor la eveniment, la invitaţia Regatului Unit, este un semn de respect faţă de regină şi indică importanţa acordată" relaţiilor cu această ţară, a arătat ea. "Ca gazdă, Regatul Unit ar trebui să respecte protocoalele diplomatice şi manierele adecvate faţă de oaspeţi", a adăugat reprezentanta diplomaţiei chineze.

Totul a pornit de joi



O sursă din Foreign Office - ministerul de externe de la Londra - a afirmat joi că Beijingul va fi reprezentat la funeralii de vicepreşedintele chinez Wang Qishan.

Altor demnitari li se vor aloca intervale orare pentru a intra la Westminster, unde este depus sicriul reginei, pe parcursul weekendului.

Unii parlamentari britanici au exprimat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor chinezi, după ce colegi ai lor au fost sancţionaţi de Beijing pentru critici faţă de încălcarea drepturilor omului în Xinjiang.

Anul trecut, ambasadorului chinez la Londra i s-a interzis accesul la un eveniment în sediul parlamentului, din acelaşi motiv, reaminteşte Reuters.

China neagă că ar comite abuzuri în provincia respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel