Vezi cum au evoluat prețurile în ultimele 12 luni

Conform unui comunicat remis de Institutul Național de Statistică (INS), în ultimele 12 luni prețurile au crescut în medie cu aproximativ 4%, în timp ce, luna februarie a venit cu o majorare a prețurilor între 0,2% și 0,4%, față de luna precedentă.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2012 - februarie 2013), faţă de precedentele 12 luni (martie 2011 - februarie 2012), determinată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC) este de 3,9%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,8%.

În luna februarie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,4% în timp ce, tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.

Informaţiile pentru calculul IPC se obţin printr-o cercetare selectivă lunară organizată de INS. Se colectează preţuri de vânzare cu amănuntul pentru un nomenclator de cca. 1834 de sortimente, în aproximativ 7100 de magazine şi unităţi prestatoare de servicii din oraşele reşedinţă de judeţ. Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obţinute din ancheta bugetelor de familie (ABF) şi rezultă din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodărie pentru cumpărarea bunurilor şi plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel