Vești proaste pentru Angela Merkel. Ministrul german al Finanţelor spune că este posibil ca 'frâna datoriilor' să nu fie respectată nici în 2022

Vești proaste pentru Angela Merkel. Ministrul german al Finanţelor spune că este posibil ca 'frâna datoriilor' să nu fie respectată nici în 2022
Vești proaste pentru Angela Merkel. Ministrul german al Finanţelor spune că este posibil ca 'frâna datoriilor' să nu fie respectată nici în 2022

Este posibil ca Germania să suspende şi anul viitor o prevedere constituţională care îi limitează capacitatea de a se împrumuta, în ideea de a putea finanţa noi măsuri de salvare şi stimulare, necesare pentru a ajuta economia să îşi revină după pandemia de COVID-19, a declarat luni ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, transmite Reuters. 

Luând cuvântul la o conferinţă de presă dedicată prezentării manifestului electoral al Partidului Social-Democrat, Olaf Scholz a spus că unul dintre principalele obiective ale SPD este să menţină, la un nivel ridicat, investiţiile în infrastructură, protecţia mediului şi digitalizare. Întrebat dacă are de gând să suspende aşa-numita 'frână a datoriilor' şi în 2022, pentru al treilea an consecutiv, Scholz a precizat doar că va prezenta un proiect de buget pentru anul următor în data de 24 martie.

Însă ministrul german al Finanţelor a adăugat că toţi specialiştii care sunt implicaţi în planificarea bugetară au impresia că 'este posibil ca, anul viitor, evoluţiile economice să facă necesară utilizarea, încă odată, a posibilităţilor prevăzute în constituţie, pentru a ne asigura că putem contracara efectele crizei'.

Comentariile lui Olaf Scholz sugerează că autorităţile de la Berlin intenţionează să continue cheltuielile care au dus la o majorare semnificativă a deficitului bugetar şi după alegerile parlamentare din luna septembrie a acestui an iar o revenire la rigoarea fiscală, pentru care Germania era renumită, este exclusă. Parlamentul german a suspendat 'frâna datoriilor' atât în 2020 cât şi în 2021 pentru a permite noi împrumuturi în valoare combinată de 310 miliarde de euro. În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei.

Vezi și Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare

Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în 'situaţii de urgenţă excepţională', care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

În acest an, Ministerul german al Finanţelor intenţionează să contracteze datorii record în valoare de până la 180 miliarde de euro, pentru a putea continua măsurile de salvare şi stimulare pentru a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul pandemiei de COVID-19.

Datoriile record preconizate pentru acest an vin după ce în 2020 autorităţile de la Berlin au contractat noi datorii în valoare de 130,5 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel anual de după cel de al doilea război mondial, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel