Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Veste uriașă pentru pensionari. Află cum poți primi mai mulți bani

CNPP a anunțat recalcularea pensiilor. Au fost publicate și condițiile prin care pensionarii pot primi mai mulți bani.

Noi locuri de muncă sunt recunoscute ca locuri de muncă în condiții speciale, odată cu intrarea în vigoare a OUG nr.108/2020,  în înţelesul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Sunt avute  în  vedere următoarele activităţi din industria de armament: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare." anunță reprezentanții CNPP.

Totodată, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități în locurile de muncă de mai sus şi care - conform legislației anterioare, au fost încadrate în grupa I de muncă, este asimilată stagiului de cotizare realizat în condiții speciale de muncă.

 

Beneficiile noilor dispoziții

 

Printre beneficiile noilor dispoziții se numără reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate, dar și utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii.  De aceste beneficii pot avea parte persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 07.07.2020, inclusiv, dar și cei ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 07.07.2020, dar care au desfășurat activitățile enunțate mai sus.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare solicitării. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy