Verificări la SUUB. Amenzi pentru nerespectarea normelor privind deșeurile

spitalul universitar
spitalul universitar

Inspectorii sanitari din cadrul DSPMB au aplicat amenzi uriașe pentru Spitalul Universitar București, pentru nerespectarea normelor privind deșeurile, după ce în spațiul public au fost publicate imagini în care se vede că sângele este aruncat la chiuvetă.

„Pentru nerespectarea normelor în vigoare privind colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate provenite din unitățile sanitare - sancțiune contravențională conform HG 857.2011, modificată și completată, art.14, lit.c; cu amendă în valoare de 3.000 lei persoanei responsabile (șef serviciu tehnic); Pentru nerespectarea prevederilor privind gestionarea deșeurilor periculoase - sancțiune contravențională conform HG 857/2011, modificată și completată, art.31 li.f cu amendă în valoare de 2.000 lei. persoanei responsabile (șef SPIAAM)" sunt sancțiunile aplicate la SUUB, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS), citează Mediafax.

Măsurile pe care le-au luat

De asemenea, s-au luat mai multe măsuri, respectiv:

1. Revizuirea procedurii de gestionare a deșeurilor periculoase care să respecte prevederile Ord.M.S.1226/2012 în care să fie cuprinse și fluidele biologice
Termen – 10 zile responsabil serviciul SPIAAM;
2. Revizuirea procedurii Cod IL – 6.4.1.13.1 "instrucțiuni de lucru – curățarea și dezinfecția instrumentarului în blocul operator" și anularea instrucțiuni privind dezinfectarea secrețiilor din vasele de aspirație/beclere;
Termen – imendiat responsabil serviciul SPIAAM;
3. Instruirea personalului privind Ord. M.S.1226/2012 și Ord.M.S.1279/2012;
Termen – 30 zile responsabil serviciul SPIAAM
4. Adăugarea în fișele de post a atribuțiilor privind gestionarea deșeurilor provenite din activitatea medicală (fluide biologice), persoanelor cu atribuții în acest sens;
Termen – 30 zile responsabil conducerea SUUB
5. Efectuarea de determinări microbiologice ale apelor uzate lunar la laboratorul DSPMB;
Termen permanent – responsabil șef serviciul tehnic;
6. Intensificarea demersurilor privind realizarea stației de epurare și dezinfecție a apelor uzate;
Termen permanent – conducerea unității sanitare.

Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare

„Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, marți, imagini din Spitalului Universitar, în care se vede cum este aruncat sângele contaminat la chiuvetă.

„Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate ZILNIC în sistemul de canalizare!!! În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!", a scris deputatul USR.

Reacția lui Victor Costache la vederea imaginilor

Legat de acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți seara, că imaginile „sunt șocante", motiv pentru care a trimis Corpul de control al MS să facă verificări, precizând că „măsurile vor fi foarte dure".

„Imaginile sunt șocante. Mâine (miercuri - n.red.) vom trimite Corpul de control, dar măsurile vor fi dure. Trebuie respectate procedurile. Trebuie să vedem ce s-a întîmplat la Spitalul Universitar de s-a ajuns la astfel de derapaje. Este cu atât mai șocant cu cât doamna manager este medic pe Terapie Intensivă", a spus ministrul Sănătății, la Digi 24.

Aruncarea sângelui în sistemul de canalizare este interzisă

Victor Costache a precizat că aruncarea sângelui în sistemul de canalizare este interzisă.

„Nu putem exclude și alte derapaje. Nu au voie să facă asta (să arunce sânge în chiuvete - n.red.). Trebuie să respecte procedurile și vom analiza cu severitate situația de la Spitalul Universitar", a spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel