Verificări la peste 500 de farmacii care efectuează operaţiuni cu medicamente stupefiante şi psihotrope

foto: Freepik
foto: Freepik

Ministerul Sănătății a declarat luni că va efectua controale în următoarea perioadă la peste 500 de farmacii care desfășoară operațiuni cu medicamente ce conțin Oxicodonă și Fentanyl.

Ministerul Sănătății, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), va continua controalele în unitățile autorizate să desfășoare activități cu medicamente stupefiante și psihotrope, conform unui comunicat transmis către Agerpres.

Potrivit comunicatului, "Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate. Încă din data de 18 septembrie, inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin Oxicodonă și Fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operații cu aceste medicamente. Toate acestea vor fi inspectate în următoarea perioadă", se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Controalele vizează și supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, au termen de valabilitate expirat sau provin de la pacienți ce nu le mai utilizează.

De asemenea, în baza planului anual de inspecții, Ministerul Sănătății a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză, care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, pentru a se asigura că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate.

Se schimbă legea

În viitorul apropiat, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, pentru a reglementa mult mai strict activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.

Pe 21 septembrie, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul Antidrog au efectuat trei percheziții domiciliare în Capitală, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, cu comprimate de Fentanil și Oxicodonă, cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piață.

Conform DIICOT, în perioada 2022 - 2023, un angajat al unui operator economic de profil a comercializat în mod repetat droguri de mare risc, inclusiv peste 10.000 de comprimate conținând Fentanil și aproximativ 700 de comprimate de Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi cu Fentanil și comprimate de codeină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel