Venezuela. Arestați pentru că s-au opus președintelui Maduro

Bogdan Cotigă / 22 ian 2019 / 06:13 Salveaza PDF Comentarii
Maduro
Maduro

Peste 20 de militari au fost arestaţi luni după ce s-au revoltat împotriva regimului condus de preşedintele Nicolas Maduro în Venezuela, cu două zile înainte de o manifestaţie organizată la apelul opoziţiei pentru a cere un guvern de tranziţie, relatează AFP. 

'Până în prezent, au fost arestaţi 25 la locul insurecţiei', în nordul capitalei Caracas, 'şi alţi doi au fost arestaţi în altă parte', a declarat presei Diosdado Cabello, preşedintele Adunării Constituante, afiliată regimului. La orele 02.50 (06.50 GMT), un grup format dintr-un număr nedeterminat de militari ai Gărzii Naţionale Bolivariene din Macarao (vest) a declanşat o insurecţie, a anunţat armata într-un comunicat, subliniind că situaţia se află sub control. Potrivit armatei, militarii au furat un 'lot de arme de război' de la un post militar din Petare (est), apoi s-au deplasat într-o cazarmă din cartierul Cotiza, în nordul capitalei. Pe un drum spre cazarmă, încă în întuneric, insurgenţii, înarmaţi şi cu feţe descoperite, au înregistrat mesaje video publicate pe reţelele sociale în care l-au criticat pe Nicolas Maduro şi au cerut sprijin din partea populaţiei.

Președintele, contestat de opoziție

 

Revolta a avut loc în contextul apelului opoziţiei la manifestaţie, miercuri, pentru un guvern de tranziţie şi convocarea de alegeri libere. A fost prima mobilizare de anvergură după marile manifestaţii din 2017 care s-au soldat cu 125 de morţi. Reluând ofensiva în ultimele săptămâni, opoziţia, majoritară în parlament, l-a declarat ilegitim pe Nicolas Maduro, învestit pentru al doilea mandat pe 10 ianuarie. Opoziţia contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 20 mai, nerecunoscute de o mare parte a comunităţii internaţionale. Curtea Supremă, susţinătoare a regimului, a replicat luni declarând la rândul său ilegitimă conducerea parlamentului. Instituţia 'nu are o conducere validă (...), toate actele sale sunt prin urmare invalide', potrivit deciziei celei mai înalte instanţe judiciare din ţară. Săptămâna trecută, într-o încercare de a fisura sprijinul acordat de armată preşedintelui ţării, parlamentul a promis o 'amnistie' 'funcţionarilor civili şi militari' care vor refuza să recunoască al doilea mandat al lui Nicolas Maduro.

VEZI ȘI:

Venezuela. Parlamentul, apel la mobilizare

Criză Venezuela. UE, lovitură pentru Maduro


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27