Vela, BILANŢ la un an de mandat: Cea mai mare PROVOCARE

Marcel Vela a făcut un bilanţ la un an de la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne. 

Iată mesajul transmis pe Facebook de către Marcel Vela: 

"Dragi români,

În urmă cu un an, la începutul lunii noiembrie 2019, am preluat mandatul de ministru al afacerilor interne, o funcție onorantă și, în același timp, încărcată de responsabilitate față de români și față de țară.

Cea mai mare provocare a mandatului meu a fost încă de la început, recâștigarea încrederii românilor în Ministerul Afacerilor Interne, în condițiile în care, în anul 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de încredere din ultimii ani.Obiectivele pe care mi le-am stabilit au ținut cont de așteptările oamenilor față de această instituție:

✓ desecretizarea documentelor MAI necesare soluționării dosarului 10 august

✓ transparentizarea activităților structurilor MAI,✓ reformarea MAI,

✓ consolidarea încrederii în angajații MAI,

✓ eficientizarea intervențiilor pentru protejarea vieții și integrității cetățenilor,

✓ inițierea și aplicarea unor programe împreună cu ministerul educației,

✓ modernizarea punctelor de trecere a frontierei de stat,✓ îmbunătățirea serviciilor publice oferite cetățenilor.

✓ organizarea alegerilor

Toate aceste obiective au fost îndeplinite!

De exemplu:

✓ alegerile prezidențiale organizate au fost cele mai corecte și mai transparente din ultimii ani, fiind înregistrate cele mai puține incidente electorale.

✓ pentru reformarea ministerului, am demarat un proces de consultare democratic cu partenerii din sindicate, atașați de afaceri interne ai României în alte state, dar și cei din cadrul ambasadelor străine de la București și toate structurile din subordine, primind peste 428 de propuneri rezultate. Această nouă viziune asupra organizării MAI urmează să fie promovată în Parlament, după alegerile parlamentare.

✓ în tot acest rimp, au fost destructurate 108 de grupuri infracționale, iar infracționalitatea a scăzut cu 11%.

✓ la frontiere am avut de gestionat o situație fără precedent cu același număr de oameni, peste 13 milioane de persoane, și 5 milioane de autovehicule au trecut granița

✓ am înființat Poliția pentru Siguranța în Școli și Poliția Animalelor.

Pentru ambele proiecte am avut sprijinul colegilor mei din Guvern, al Prim-ministrului și al partenerilor sociali.

✓ pompierii au intervenit la 380.654 de situații de pericol, fiind salvate peste 5000 de persoane. Una dintre acțiunile relevante în acest sens fiind sprijinirea comunităților afectate de inundații. Numai în această perioadă au fost salvate 84 de persoane. Precizez că printr-un efort guvernamental susținut, au fost acordate despăgubirile necesare populației afectate, în valoare de 427 de milioane de lei.

✓ Am reușit finalizarea unor achiziții importante de echipament și tehnică de intervenție pentru toate structurile operative ale ministerului.

• 7.082 autovehicule

• 25.000 de pistoale

• 28.553 mijloace specifice de ordine publică (7.513 bucăți mijloace de protecție antiglonț - veste, maiouri, căști, scuturi), 10.640 bucăți mijloace de protecție OP (căști, scuturi), 4.000 bucăți dispozitive cu șoc electric, 6.000 bucăți body-cam și 400 complete - Dispozitive de blocare trecere auto.

• 52 ambulanțe 4x4 tip B;

• 4 automacarale cu braț ridicător și platformă pentru transport accesorii și materiale;

• 13 buldo-excavatoare; 60 de autospeciale pentru descarcerare;

• 26 autospeciale cu termoviziune, iar în perioada următoare vor fi recepționate alte 24.

• Suntem în faza de evaluare pentru achiziția a 6 elicoptere mari (3 de uscat ș 3 de intervenție maritimă). Vom avea, de asemenea, 2 avioane medicale SMURD noi.

Există un proces de negociere pentru accesarea unui proiect pentru achiziționarea a 7 elicoptere noi pentru exercitarea misiunilor de supraveghere a traficului, în sprijinul poliției rutiere sau a celei de frontieră.

Luna februarie a adus o situație deosebită, generată de pandemia de coronavirus, în care am constatat că resursele cu care trebuia să venim în sprijinul românilor erau la cel mai mic nivel, astfel încât ne-a obligat să adaptăm eforturile și resursele MAI pentru a răspunde cât mai bine nevoii de protecție a populației.

Au fost emise, atunci, 12 Ordonanțe Militare, 48 de Hotărâri ale CNSSU, 2.318 ordine ale comandantului acțiunii.

În toată această perioadă, personalul MAI a desfășurat misiuni zilnice de supraveghere a respectării măsurilor de protecție sanitară de către cetățeni și operatorii economici. Este un efort permanent pe care suntem conștineți că nu trebuie să-l diminuăm până când acest val de îmbolnăviri nu își încetinește ritmul.

Am avut și noi colegi, camarazi, care și-au pierdut viața, care s-au îmbolnăvit în timpul misiunilor, lăsând în urmă familii îndurerate și colegi care nu-i vor uita niciodată.Pentru a veni în sprijinul tuturor celor greu încercați de această boală dată de virusul SARS-CoV-2, am avut inițiativa înființării Centrul de recoltare și donare sânge și plasmă convalescentă, în cadrul Spitalului ”Profesor Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, unde oricine poate dona, iar beneficiarii vor fi toți pacienții care au nevoie.

Ceea ce am enumerat reprezintă doar o parte dintre rezultatele pe care eu și echipa mea le-am obținut de la începutul mandatului.

Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din minister pentru activitatea desfășurată în această perioadă, pentru efortul lor de zi de zi și pentru capacitatea de adaptare de care au dat dovadă în toate situațiile noi cu care s-au confruntat.Vreau, de asemenea, să le adresez mulțumiri colegilor mei din Guvern și Prim-ministrului Ludovic Orban pentru susținerea proiectelor mele care au contribuit la creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor și la îmbunătățirea serviciilor oferite acestora.

Dar cele mai mari mulțumiri le adresez românilor care respectă legea, care sunt alături de MAI și care, prin susținerea pe care ne-o arată, ne dau puterea de a continua, de a lupta împotriva infracționalității și împotriva acestui dușman invizibil cu care ne confruntăm.

Dumnezeu să binecuvânteze România!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel