Vești proaste pentru românii din Marea Britanie

Parlamentul britanic a autorizat-o, miercuri, pe șefa guvernului, Theresa May, să declanșeze procesul ieșirii din Uniunea Europeană. În cadrul aceleiași ședințe a legislativului de la Londra a fost  respins și un amendament care cerea protejarea drepturilor cetățenilor comunitari ce și-au stabilit legal reședința în Marea Britanie înaintea referendumului privind Brexit-ul, relatează publicațiile The Guardian și ABC preluate de Agerpres.

Amendamentul a fost depus de către laburiști înaintea votului final privind autorizarea guvernului să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, articol care inițiază formal procesul părăsirii blocului comunitar.

Acest amendament solicita ca Brexit-ul 'să nu afecteze drepturile cetățenilor din UE care și-au stabilit legal reședința în Marea Britanie înainte de 23 iunie 2016', data referendumului la care britanicii au votat majoritar pentru ieșirea din UE. Însă propunerea a fost respinsă cu 332 de voturi 'împotrivă' și 290 'pentru', printre deputații care au votat în favoarea amendamentului numărându-se și trei conservatori.

[citeste si]

Totuși, respingerea acestui amendament nu înseamnă că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE vor fi retrase drepturile dobândite de imigranții comunitari stabiliți în această țară. De fapt, deputații care s-au împotrivit adoptării acestui amendament au dat curs solicitării premierului Theresa May de a nu se oferi garanții imigranților atât timp cât guvernul de la Londra nu ajunge la un acord cu UE care să prevadă reciprocitate în ceea ce privește drepturile britanicilor stabiliți în statele blocului comunitar și a comunitarilor stabiliți în Marea Britanie.

În prezent în Marea Britanie trăiesc circa 3,3 milioane de cetățeni comunitari, în timp ce aproximativ 900.000 de britanici s-au stabilit în celelalte 27 de țări ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel