Vaticanul, chemat în instanță pentru abuzuri comise de preoți

Foto ilustrativ Vatican, Agerpres
Foto ilustrativ Vatican, Agerpres

Cinci americani care susţin că au fost victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi catolici vor lansa o acţiune în justiţie pentru a obliga Vaticanul să-şi deschidă arhivele, au anunţat luni avocaţii lor, relatează AFP.

Ei doresc ca Sfântul Scaun "să dezvăluie identităţile a mii de agresori cunoscuţi doar de Vatican", precum şi "dosarele" şi "istoria lor", a anunţat firma de avocatură Jeff Anderson într-un comunicat.

Cei cinci reclamanţi, dintre care trei nu au vorbit niciodată în public, îşi vor explica demersul în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, în Minnesota.

Ei au decis să-şi facă publică acţiunea după anunţul Papei Francisc de modificare a legii canonice pentru a obliga toţi membrii clerului să raporteze Bisericii orice suspiciune de agresiune sexuală, hărţuire sau ascundere a faptelor. Asociaţiile victimelor şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu această măsură care, după cum susţin ele, nu va merge prea departe deoarece nu obligă preoţii să raporteze aceste suspiciuni autorităţilor civile.

Preoți prădători



Biserica Catolică trece printr-o criză profundă de încredere din cauza dezvăluirilor de agresiune sexuală, în special asupra minorilor, comise timp de zeci de ani de preoţi, fapte mult timp acoperite de superiorii lor ierarhici. În Statele Unite, o anchetă a procuraturii din Pennsylvania a dezvăluit în august anul trecut abuzuri sexuale comise de peste 300 de "preoţi prădători" împotriva a cel puţin o mie de copii.

De atunci, au fost lansate acţiuni în justiţie în mai multe state americane, iar numeroase dieceze au publicat liste cu preoţi care au făcut obiectul unor acuzaţii credibile din anii 1950.

Vezi și: Documentar şocant despre pedofilia din Biserica Catolică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel