Vatican: Primul proces pentru pedofilie, deschis în luna iulie

Sfântul Scaun a anunțat, luni, că pe 11 iulie urmează să înceapă primul proces de pedofilie la Vatican împotriva unui fost nunțiu apostolic în Republica Dominicană.

"Președintele Tribunalului Statului Cetății Vaticanului l-a trimis în instanță pe fostul nunțiu apostolic în Republica Dominicană, Josef Wesolowski. Prima audiere a fost fixată pentru 11 iulie", se precizează în comunicatul Sfântului Scaun, potrivit Agerpres.

Fostul arhiepiscop polonez, în vârstă de 66 de ani, este acuzat de deținerea de materiale de pornografie infantilă, între august 2013 și 22 septembrie 2014, când a fost arestat, și de abuzuri sexuale împotriva unor minori în timpul nunțiaturii sale în Republica Dominicană, ianuarie 2008 — august 2013. Rechizitoriul primit de la autoritățile judiciare din Santo Domingo îl acuză pe Wesolowski de întreținerea de relații cu minori într-un cartier "fierbinte" din capitala dominicană.

Wesolowski va fi prima persoană judecată pe baza legilor mai aspre împotriva pedofiliei introduse de Papa Francisc în codul penal al Vaticanului în iulie 2013. Fostul arhiepiscop riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.

Tot luni, Papa Francisc a acceptat demisia a doi episcopi americani, arhiepiscopul de Saint Paul și Minneapolis, monseniorul John Clayton Nienstedt, și adjunctul acestuia, monseniorul Lee Anthony Piché, a căror sancționare a fost cerută de asociații ale victimelor din SUA. Ei sunt acuzați de acoperirea unor preoți pedofili din dioceza lor.

Săptămâna trecută, Vaticanul a anunțat înființarea unei noi instanțe de drept canonic pentru judecarea episcopilor care se fac vinovați de neglijență sau de complicitate cu preoții aflați sub autoritatea lor și culpabili de abuzuri sexuale.

Măsurile anti-pedofilie ilustrează linia mai severă adoptată de Vatican împotriva acestui flagel care a discreditat Biserica Catolică. Asociații ale unor foste victime reproșează însă Sfântului Scaun faptul că aceste măsuri nu merg suficient de departe pentru pedepsirea tuturor vinovaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel