Vasile Ioana: Iată cuvintele de aur primite de la părinții români din Mănăstirea Vatoped, Muntele Athos, pentru creștini! VIDEO

Vasile Ioana
Vasile Ioana

Părintele Vasile Ioana a relatat, în cadrul predicii de la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sf. Nicolae Dintr-o zi“, cuvinte de aur primite de la părinții români din Mănăstirea Vatoped-Muntele Athos.

Milostenia și harul

'Ne-au dat niște răspunsuri duhovnicești, dumnezeiești, pe care vi le ofer și vouă acum. Sunt niște strigăte ale părinților vatopedini către poporul credincios ortodox. Primul cuvânt l-am primit de la părintele Gavril, cel care traduce toate tele-sinaxele părintelui Efrem, și este următorul: 'Milostenia și harul'.

'El ne-a spus așa: Avem nevoie de harul Lui Dumnezeu. Suntem foarte căzuți. Poate că uneori nu avem timp să ne rugăm, poate că suntem ocupați de foarte multe treburi. Poate că nu avem timp să practicăm credința așa cum ne-am dori. Cea mai mare pogorâre a Harului Dumnezeiesc este când faci milostenie. Din acest motiv, el spunea: să nu fie zi de la Dumnezeu în care să nu faci o milostenie. Prin milostenie vine harul peste tine. Nu sta fără să dai ceva de la tine. Dacă nu ai bănuți, dacă îți este greu să dai 10 lei la un sărman, dă cuvânt, îmbărbătează pe cineva, întărește pe cineva. Sună un prieten care are probleme. Fii tu darul Lui Dumnezeu pentru cel care are nevoie.', a spus părintele Vasile Ioana.

'Dragi tineri români, faceți copii cât de mulți'

De asemenea, a spus 'Dragi tineri români, faceți copii cât de mulți. El spunea că noi, românii, facem copii mai puțini decât neamurile din Orient. El spunea că dacă ai 3, 4, 5 copii nu vei ajuce în azil la bătrânețe. Unul din ei tot te va lua acasă. Mai mult, ei vor duce valorile creștine mai departe, toate aceste valori pe care le avem, ale credinței, demnității umane, Dumnezeu ni le-a dat nouă și trebuie să le ducem mai departe.', a relatat părintele Vasile Ioana.

Problema și soluția

'Al doilea strigăt vatopedin pentru voi este venit de la părintele Chiril, român de-al nostru. Când apare problema în viața ta, cum găsești soluția? Este foarte importantă atitudinea ta față de problemă. Părintele Chiril ne-a spus așa: 'Totul depinde de felul în care tu te raportezi la problemă. Este posibil ca problema să fie mare dacă atitudinea ta este una de frică. De aceea, primul lucru pe care îl faci, căzut fiind, este să te aperi, să nu accepți problema, să spui că nu ești vinovat. Asta este mândria. Când apare problema, să accepți și să te simți și tu vinovat pentru problema, să te smerești și tu. Atunci apare acceptarea ei. Și ce facem apoi? Care e următorul pas? Strigă la Dumnezeu! Vino Tu, Doamne, și ajută-mă! Și atunci Dumnezeu vine. Nicio problemă nu vine fără o soluție!...', a menționat părintele Vasile Ioana.

'A fi român e o harismă, bucură-te!'

'Un alt strigăt minunat a venit de la un alt părinte român, părintele Iacob, care ne-a bucurat inima și ne-a spus ce înseamnă să fii român. Ne-am adunat cu toții la o masă și am stat de vorbă cu el. I-am spus și noi durerea asta că nu există o mănăstire a românilor în Athos. Părintele a răspuns că: 'Nu e o problemă. Noi românii suntem peste tot. Să fii român este o harismă. Părinte Vasile, noi nu avem o mănăstire a noastră, noi ne descurcăm, suntem în toate mănăstirile. Avem câte 5-6 meserii. Ne adaptăm, ne descurcăm la orice'.  Ar trebui să ascultăm sfatul părintelui Iacob 'A fi român e o harismă, bucură-te că Dumnezeu ți-a dat o biserică prin care se revarsă harul Lui Dumnezeu. Pentru asta era el fericit. Biserica și harul Lui Dumnezeu îi oferă tot ce are nevoie!', a punctat părintele Vasile Ioana.

VEZI VIDEO complet cu toate sfaturile primite de la părinții români din Mănăstirea Vatoped-Muntele Athos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel