Varujan Vosganian se plânge că a fost cenzurat după un 'interviu' exploziv despre Cioloș. Reacția jurnaliștilor

Varujan Vosganian a publicat un interviu care - după spusele sale - a fost cenzurat de o publicație.

Senatorul ALDE a scris că a acordat un interviu pentru Evenimentul de Iași, interviu care nu a mai fost publicat de ziarul respectiv, astfel că Vosganian a fost nevoit să îl publice pe blogul propriu. Pe de altă parte, Robert Ferenț, redactor-șef la Ziarul Evenimentul, și Anca Burniche, jurnalistă, au spus, contactați de ziarul DC News, că nu este vorba despre cenzură atât timp cât a fost o discuție liberă și nu un interviu.

"Nu a fost vorba despre niciun interviu. Domnului senator nu i s-a solicitat niciun interviu, iar ceea ce a publicat pe blogul personal este o discuție între jurnalista noastră de la Ziarul Evenimentul și dumnealui înregistrată de o altă persoană. Mai bine l-ați întreba pe domnul Varujan Vosganian cine a făcut înregistrarea și cum a scos discuția respectivă în online fără să ne ceară acordul. Aceasta este problema mea: de unde are înregistrarea?", ne-a spus Robert Ferenț.

"Nu este un interviu. Au fost câteva idei discutate după o conferință de presă susținută la partid. Am discutat circa cinci minute, dar nu a fost vorba de un interviu. A fost o discuție liberă, foarte scurtă, pe picior de plecare, de la o conferință de presă în care mai întrebi una-alta. Nu a fost sub nicio formă un interviu!", a declarat Anca Burniche pentru DC News.

În rândurile de mai jos publicăm articolul de pe blogul lui Varujan Vosganian:

Iluzia tehnocrată a actualei guvernări. Ce s-ar întâmpla dacă Dacian Cioloș ar conduce PNL. Interviu acordat (și nepublicat) unei jurnaliste de la ziarul Evenimentul din Iași

VV: Domnu Cioloş a primit o listă. Domnul Cioloş aşa cum îl cunosc nu ar fi acceptat candidaturile de la Justiţie şi de la Sănătate. Domnul Cioloş a primit o listă și a acceptat-o necondiționat, nu au fost propunerile dumnealui.

R: De la partide?

VV: Bănuiesc că a primit-o de la cel care l-a nominalizat.

Dar să revenim, a treia temă este că dacă tot pui miniştri tehnocrați, ei trebuie să îndeplinească cel puţin trei condiţii. Prima condiţie este să aibă o reputaţie ştiinţifică unanim recunoscută. Poţi să fii technocrat şi să te faci cunoscut pe strada ta. Tehnocratul bun este şi un strungar bun, este şi un administrator bun de bloc, dar nimeni nu o să pună un administrator de bloc ministru al Administraţiei şi Internelor. De aceea tehnocratul respectiv candidat de ministru trebuie să fie un om care numai când îi auzi numele să rezonezi cu respect. Să fie, așadar, un om de o competență notorie și recunoscută ca atare.

Al doilea lucru important este ca respectivul tehnocarat să fi depus o activitate publică. Adică să dovedească că îi pasă şi de ceilalţi. Există oameni foarte competenţi, avocaţi, economişti, dar care sunt preocupaţi de bunăstarea lor, de câştigul lor, dar prea puţin implicaţi în ceea ce înseamnă binele public. Un candidat de ministru trebuie să știe să facă deosebirea între binele personal și binele public.

Şi trei, să fi fost un om care în viaţa lui a condus o instituţie cu mulţi oameni şi cu multe probleme. Aceste probleme fiind nu numai ştiinţifice, ele fiind şi de administraţie şi de conectare la dialogul public. Să fi fost,așadar, un lider institutional.

Să rezum: tehnocratul apolitic – căci tehnocratul poate fi și membru de partid – trebuie să aibă: unu, o competenţă unanim recunoscut, doi. să pună această competenţă în slujba binelui public şi trei, să aibă o experienţă instituţională.

Dumneavoastă, pe această grilă, analizați câţi corespund din acest Guvern şi dacă există o majoritate consistentă ca să justifice titlul de Guvern Tehnocrat. Eu cred că nu. Acest Guvern a fost folosit aşa cum au fost folosite şi tragediile prin care a trecut Romania, aşa cum au fost folosite şi protestele, doar cu scopul politic de a şubrezi şansele PSD de a gestiona alegerile din acest an. Deci totul a fost făcut doar pentru a disloca PSD de la guvernare.

Reporter: Dar atitudinea domnului Ciololoş care în urmă cu două zile declara că nu se ştie, sau înclina să spună că nu se va implica în viaţa politică având în vedere că un Guvern nu are cum să nu fie susţinut politic?

VV: Eu previn pe cei din PNL să nu repete experienţe care i-au costat amarnic în trecut. Cunosc bine istoria politică postdecembristă. Îmi aduc aminte că de câte ori PNL a împrumutat un şef de partid mergând pe ideea că nu are suficientă forţă interioară, a eşuat. Vă reamintesc cazul domnului Stolojan care în şedinţe ne spunea "voi liberalii". Teodor Stolojan se considera un fel de gestionar care a preluat inventarul unei magazii şi pe care, când va trebui să o dea înapoi, să o dea cu tot cu inventar şi să plece. Şi exact aşa a făcut. Teodor Stolojan a vrut să transforme partidul într-o anexă a președinției lui Traian Băsescu. Omul care a stat pe scaunul Brătienilor s-a dus după aceea subaltern al lui Traian Băsescu şi împreună au pus la cale, din fericire fără succes, distrugerea PNL-lui. Avem apoi cazul lui Klaus Iohannis, care de asemenea a fost preluat de PNL şi pus preşedinte fără şă fi avut un stagiu consistent în partid. Ce s-a întâmplat? Klaus Iohannis s-a folosit de partid pentru a ajunge preşedinte iar apoi i-a fost ruşine cu PNL. Acum foloseşte PNL-ul ca un instrument politic. Nu se aşează pe scenă cu PNL-ştii, PNL-ştii stau jos şi se uită la el şi sunt chemaţi din când în cănd să li se spună ce să facă. PNL nu mai are în Klaus Iohannis un partener pentru că Iohannis nu face un dialog cu PNL, ci un monolog. Dacă PNL o să repete din nou această experienţă, de data aceasta cu Dacian Cioloş, se va dovedi ca PNL este un partid care nu-şi respectă niciodată oamenii îndeajuns.

Cei care intră în PNL vor trebui să ştie că nu vor avea niciodată şansa să ajungă să conducă acest partid, pentru că acest partid îşi omoară copiii înainte ca ei să se coacă şi ia tot timpul lideri de împrumut care apoi folosesc partidul şi îl aruncă. Eu cunosc toată generaţia tinerilor liberali din anii 90. Pot să dau multe exemple de oameni care dacă ar fi fost susținuți, ar fi putut să conducă partidul. Numai că PNL aşa cum s-a dus la Regele Mihai să-i propună să candideze la Preşedenţie în 1992, este un partid care, adesea, caută soluții în afara lui și , de aceea, este folosit dinafară și nu reuşește să-şi depăşească crizele interne. Prezenţa lui Dacian Cioloş în fruntea PNL nu va face altceva decât să adâncească o criză internă, organizațională și de identitate, pe care o are astăzi şi o incapacitate a celor două partide PNL şi PDL de a conveni împreună să accepte un lider din interior. Prezenţa lui Cioloş ar fi consecința incapacității celor două partide de a dialoga și de se elibera de tutelă. Ar fi de fapt transformarea PNL-lui în iluzia tehnocrată în care se scaldă şi Guvernul astăzi.
Interviu (nepublicat) cu Anca Burniche (Evenimentul)

Materialul integral îl găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel