Varşovia. Ambasadorul rus convocat de urgență, după declaraţiile lui Putin privind pactul dintre Polonia și Germania

Crişan Andreescu / 28 dec 2019 / 07:49 Salveaza PDF Comentarii
1 septembrie, 1944, Polonia este invadată de trupele naziste
1 septembrie, 1944, Polonia este invadată de trupele naziste

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm faţă de 'insinuările istorice' ale preşedintelui Vladimir Putin care a acuzat Polonia dinainte de război că a încheiat o 'înţelegere' cu Hitler şi că a acţionat în mod 'antisemit' în acea perioadă, relatează AFP.

În prezent, tensiunile sunt puternice între Varşovia şi Moscova, Polonia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, exprimându-şi temeri legate de tendinţele agresive din politica rusă, în special în privinţa Ucrainei. Polonia şi-a exprimat 'obiecţia fermă în faţa insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorităţi ruse în ultimele zile', a declarat un viceministru de externe, Marcin Przydacz, citat de agenţia de presă PAP.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că a încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial. Marţi, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că polonezii 'au încheiat practic o înţelegere cu Hitler'.

 

Vezi și: Polonia şi Rusia, dispută cu privire la Al Doilea Război Mondial


Putin a  că un ambasador polonez la Berlin - pe care l-a numit 'ticălos' şi 'porc antisemit' - i-a promis lui Hitler ridicarea unui 'frumos monument' la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i 'trimită pe evrei în colonii din Africa'. În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin şi Germania nazistă au căzut de acord să îşi împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta fără speranţă împotriva forţelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941. Ministerul de Externe de la Varşovia a subliniat vineri, potrivit agenţiei PAP, că Polonia 'a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică'.

Acesta a reamintit că agresiunea germană s-a soldat cu moartea a şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei. Rusia 'caută să minimizeze responsabilitatea comună a Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. URSS a fost între 1939 şi 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler', a adăugat ministerul, precizează Agerpres.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29