Variantele lui Iohannis la finalul zilei. Zegrean: Dacă face asta, își asumă un risc! Un pas până la anticipate

Este strict la voia președintelui cine va fi numit acum la conducerea Guvernului, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.  

Întrebat, luni, la Digi 24, ce variante are președintele României la finalul acestei zile, dacă va constata că nu există o majoritate, iar Florin Cîțu nu are nicio susținere, Augustin Zegrean a răspuns astfel: „Varianta este să continue negocierile și consultările până când găsesc o soluție. Asta ar fi prima variantă. A doua este ca președintele să numească o persoană pe care crede domnia sa că o va susține în Parlament. Alte variante nu știu care ar putea să fie, pentru că, în situația rezultată din alegeri, președintele nu este obligat să țină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă de aceea se și numesc consultări”.

Întrebat dacă se poate ajunge la un Guvern minoritar / un guvern de uniune națională cu actuala configurație, Zegrean a afirmat că orice se poate.  

Întrebat, de asemenea, dacă trebuie să explice în vreun fel președintele dacă alege un premier sau altul, Zegrean a spus: „Președintele nu are nicio obligație, este strict la voia președintelui cine va fi numit acum. Sigur, președintele își asumă un risc pentru că, dacă numește o persoană care nu va trece prin Parlament, mai avem un pas până la anticipate. (...) Nu știu dacă se dorește asta. Probabil că se are în vedere și această soluție”.

În plus, nu are sens ca președintele Iohannis să desemneze un premier înainte ca noii parlamentari să depună jurământul, deoarece „nu are cu cine să discute: acea persoană desemnată în 10 zile trebuie să depună lista membrilor Guvernului. dacă nu se întrunește Parlamentul în cele 10 zile?”.

Fostul președinte al Curții Constituționale a adăugat că nu există nicio regulă constituțională în ceea ce privește un eventual algoritm de împărțire a funcțiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel