EXCLUSIV  Vânzarea câinilor şi pisicilor în pet shop-uri, decizie. Tudor-Tim Ionescu: Au votat împotrivă. Argument mincinos

Tudor-Tim Ionescu
Tudor-Tim Ionescu

Proiectul de hotărâre privind interzicerea vânzării câinilor şi pisicilor în magazine de tip pet shop pe raza Capitalei a fost adoptat de către Consiliul General, o victorie importantă pentru Tudor-Tim Ionescu, consilier ALDE. 

"Se interzice vânzarea de către persoane fizice sau juridice a câinilor şi a pisicilor în magazine de tip 'pet shop' şi în comerţuri similare sau prin alte metode pe raza Municipiului Bucureşti", prevede hotărârea. Excepţie de la aceste prevederi fac câinii şi pisicile care provin de la adăposturi de animale sau asociaţii de profil.

Contactat de redactorii DC News, Tudor-Tim Ionescu a făcut o serie de precizări importante. "Proiectul reprezintă încă o etapă din strategia pentru protecția și bunăstarea animalelor pe care eu și grupul ALDE am inițiat-o în 2017. E foarte important că acest proiect a fost votat. Are două obiective principale. Pe de o parte, este vorba despre protecția și bunăstarea animalelor, întrucât, în acest moment, sunt vândute animale care nu au certificat de origine și sunt vândute ca aparținând unor anumite rase, ceea ce nu poate fi dovedit prin niciun document. Ca obiect secundar, descurajează ceea ce eu numesc ferme de câini sau de pisici, speculanți care, în funcție de cererea pieței, înmulțesc în mod exagerat și forțat anumite rase care sunt la cerere. De exemplu, dacă acum se cer bichoni, apar veritabile ferme cu astfel de căței peste tot, animalele fiind vândute ulterior.

Al doilea obiectiv al acestui proiect se referă la protecția consumatorului. Vreau ca acest proiect să urmeze un alt proiect inițiat de mine și grupul ALDE, și anume interzicerea folosirii animalelor în circuri, care, la câteva luni de când a fost votată în Consiliul General, a devenit lege națională. Îmi doresc ca proiectul să urmeze același parcurs", a spus Tudor-Tim Ionescu.

"Consumatorii sunt înșelați, în contextul în care ei intră să cumpere un cățel sau o pisică dintr-un magazin de acest tip și le sunt prezentate animale ca aparținând unor anumite rase, fără să existe o posibilitate – și puteți să faceți acest test oricând, oriunde în România, să cereți certificatul de origine al animalului – din păcate, nu vă va putea fi oferit", a mai spus acesta.

Vot împotriva proiectului

"Constat – nu aș spune cu dezamăgire, pentru că de mult nu mai am așteptări nici din partea PNL-ului, nici din partea USR-ului, că cele două partide au votat împotriva acestui proiect. S-au abținut sau au votat împotrivă. Argumentul absolut mincinos pe care USR l-a prezentat ca o justificare a faptului că au votat împotrivă sau s-au abținut a fost acela că ei nu ar fi avut cunoștință despre acest proiect, ceea ce este o minciună. Proiectul a fost în dezbatere publică 45 de zile, mai exact a fost pe site-ul Primăriei timp de 45 de zile. Au existat mai mulți cetățeni care și-au exprimat opiniile, în general toate fiind pentru susținerea proiectului. Este inadmisibil pentru un consilier general să nu fie la curent cu un proiect care a fost public pentru toți cetățenii", a precizat Tudor-Tim Ionescu.

Amenzi

Nerespectarea prevederilor hotărârii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. "Hotărârea se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Pentru persoanele fizice e vorba de o amendă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru cele juridice între 3.000 – 5.000 lei", a explicat acesta pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel