Valeriu Zgonea explică de ce nu se pot înființa noi secții de vot în străinătate

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, se declară deranjat de criticile Opoziției faţă de organizarea votului în străinătate, în condițiile în care atunci când au fost la putere "au făcut totul praf", și precizează că autorităţile nu pot înfiinţa noi secţii de vot în străinătate, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.                                                                                           

"Mă deranjează că membri marcanţi ai societăţii politice româneşti, care se află în competiţie nu spun acelaşi lucru ca şi noi, cei care ne aflăm la guvernare. Aici nu e vorba de a interpreta legea când eşti în Opoziţie. Văd foarte mulţi viteji când sunt în Opoziţie, dar când au fost la guvernare, au făcut totul praf", a declarat, marți, la RFI, Valeriu Zgonea.

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, legislația electorală nu se poate modifica mai devreme de şase luni-un an faţă de data alegerilor.

"Eu cred că trebuie să explicăm electoratului şi cetăţenilor României, indiferent cu cine vor vota, că unde este lege, nu este tocmeală, că noi nu putem să modificăm în timpul jocului regulile jocului, pentru că ceilalţi 12 competitori din primul tur ne vor acuza că favorizăm şi că dacă aveau şi ei aceste favoruri în primul tur, poate mai mulţi electori veneau din străinătate şi votau cu Monica Macovei, cu Elena Udrea, cu Călin Popescu Tăriceanu şi atunci tot rezultatul votului poate fi invalidat", explică Valeriu Zgonea.

BEC: Transmitem Președinției măsurile luate cu privire la votul din străinătate

Totodată, social-democratul precizează că pentru "fluidizarea" votului s-au luat câteva decizii bune, precum posibilitatea de a descărca declarația pe propria răspundere pentru a nu se mai pierde timp cu completarea ei în secția de vot, dar și mărirea numărului de cabine și a numărului de ștampile. Alte soluții, deocamdată nu pot fi luate, menționează Zgonea, deoarece sunt strict legate de modificarea legislaţiei. 

"Noi trebuie să le explicăm românilor că nu se pot face noi secţii de votare, că legislaţia este unitară, recomandările sunt unitare la nivelul UE şi că legislaţia fiecărui stat stabileşte foarte clar cum se fac secţiile de vot în diasporă. Ceea ce trebuie să facem noi este să fluidizăm accesul cetăţenilor români în acest interval 9-21 la secţiile de vot din străinătate", a mai susținut Valeriu Zgonea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel