Biroul Electoral Central a decis să răspundă afirmativ unei adrese formulată de președintele Traian Băsescu, în legătură cu desfășurarea în străinătate a alegerilor prezidențiale.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț, a declarat luni că va transmite Președinției măsurile pe care BEC le-a dispus până în prezent cu privire la buna desfășurare în străinătate a alegerilor prezidențiale, ca răspuns la solicitarea președintelui Traian Băsescu.
În adresa formulată de președintele Traian Băsescu, șeful statului solicita ca BEC să dispună măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului de vot de către toți cetățenii români aflați în străinătate, potrivit Agerpres.
"Am decis să preluăm adresa respectivă și să transmitem președinției măsurile pe care BEC le-a dispus, adică hotărârile luate de BEC, și să precizăm care au fost acțiunile — întâlnirea cu MAE, comunicatele de presă emise — și să înaintăm adresa instituției prezidențiale și către Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48 și MAE", a declarat Marian Muhuleț.
BEC informa vineri printr-un comunicat de presă că "în conformitate cu dispozițiile art 12 din legea nr. 370/2014 nu are atribuții legale cu privire la organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate, acestea fiind în competența exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe.
În urma ședinței BEC din 4 noiembrie a fost adoptată o hotărâre privind interpretarea prevederilor art 54 alin. 1 din legea 370/2004 și o decizie privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale la secțiile de votare din străinătate.
Ce prevede decizia
Conform deciziei, BEC a decis că formularul declarației pe propria răspundere va fi pus la dispoziția alegătorului de către președinte sau un membru al biroului electoral al secției de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afișat pe site-ul BEC — www.bec2014.ro și al MAE — www.mae.ro. De asemenea, se precizează că formularul declarației pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secției de votare, semnarea și datarea acestui document urmând a se face numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.
O altă prevedere stabilește și că președintele Biroului electoral pentru secția de votare din străinătate va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE, în cazul în care în cel mult cinci zile de la data emiterii deciziei nu este constituit din numărul maxim de membri prevăzut de lege.
În hotărâre, BEC explica faptul că sintagma "aceleași liste de alegători de la primul tur" se referă la secțiile de votare din țară, unde procesul electoral se desfășoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate, care se derulează pe baza tabelelor electorale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu