Valeriu Tabără: România va înregistra o producţie record de floarea soarelui

floarea-soarelui
floarea-soarelui

România va înregistra în acest an o producţie record de floarea soarelui, de peste 1,6 milioane tone, în condiţiile în care anii trecuţi recolta nu a depăşit 1,2-1,3 milioane tone, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

"Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar", a precizat Tabără, citat de Agerpres.

În privinţa potenţialului de export de seminţe de floarea soarelui, şeful de la agricultură a precizat că este greu de estimat pentru că este o piaţă în mişcare. "A fost şi import, dar şi export de seminţe de floarea soarelui. Eu nu aş vrea să exportăm prea multe seminţe, ci cred că ar fi mai bine să ieşim cu ulei de floarea soarelui pe piaţa externă pentru că este cerere pe piaţa mondială, este un preţ mai bun şi ar adăuga valoare", a subliniat şeful MADR.

Acesta s-a arătat nemulţumit, însă, de faptul că în ultimii nu a fost construită o politică în problema biocombustibilului.

"Este important să pornim mai multe instalaţii de produs biodiesel pentru că şi cele care sunt nu funcţionează la capacitate maximă. Este păcat că nu am construit o politică pe problema biocombustibilului şi mai ales pe biodiesel. Acum urmează să mai discutam cu colegii parlamentari pentru definitivarea unor soluţii în acest sector, evident ţinând cont de regulille europene. Problema este de actualitate şi în Uniunea Europeană unde se încearcă găsirea unor soluţii pentru producţia de energie din surse regenerabile", a adăugat Valeriu Tabără.

Datele estimative ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) arată pentru 2011 o producţia totală de seminţe de floarea soarelui de 1,952 milioane de tone, cifre mult mai optimiste decât prognozele şefului MADR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel