EXCLUSIV  Valentin Popa, decizie universități. Borza: Atentat inadmisibil la învățământul superior - VIDEO

Remus Borza
Remus Borza

Sute de locuri la Masterat și Doctorat au fost șterse din dreptul universităților mari de stat. Deputatul Remus Borza a discutat despre acest subiect în cadrul emisiunii "Borza Analytica".

Ministrul Educației, Valentin Popa, a explicat, într-o conferință de presă, decizia de reducere a locurilor bugetate de la mai multe universități de stat, situație care a generat numeroase critici în mediul academic. Popa a spus că este vorba despre o decizie preliminară. "Este o repartizare preliminară. Diferența a fost repartizată relativ simplu, pentru susținerea programelor prioritare, proporțional cu numărul de studenți din programele care pot susține aceste domenii. Am fost acuzați că am repartizat aceste locuri pe criterii politice, nu este adevărat", a susținut Valentin Popa.

"Rupe de la gura marilor universități"

Deputatul independent Remus Borza consideră că această decizie reprezintă un atentat la învățământul de calitate. "Am avut rezerve față de numirea domnului profesor Valentin Popa ca ministru al Educației Naționale. Ultimele gafe, bâlbe sau decizii mi-au întărit aceste rețineri. E un atentat inadmisibil la învățământul superior, cel care încă ține steagul sus, și aici vorbim de marile universități, precum Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara sau chiar Universitatea București", a spus, joi, 19 aprilie, Remus Borza în cadrul emisiunii "Borza Analytica".

"Printr-un ordin absolut sinistru, rupe de la gura marilor universități, ce au recunoaștere internațională, sute de locuri pentru Masterat și Doctorat pentru a le oferi universităților apărute ca ciupercile după ploaie prin toate cătunele. Asta s-a întâmplat după 90. În fiecare orășel de provincie, chiar și stațiune balneară, a apărut câte o facultate sau chiar universitate", a precizat deputatul, adăugând că "învățământul superior românesc s-a depersonalizat, s-a decredibilizat și prin această inflație instituțională". "Inclusiv la universitatea de unde vine dânsul, din Suceava, a suplimentat numărul de locuri", a punctat Remus Borza.

Adaptare, cuvântul de ordine

Totodată, deputatul a subliniat că în țări precum Franța sau Marea Britanie "există două, trei universități de Top 100", având în spate o tradiție istorică de sute de ani. În acest context, Remus Borza a spus că "restructurarea, modernizarea, eficientizarea și adaptarea programei și curriculei școlare la dinamica socială și economică ar trebui să fie principala preocupare a ministrului pentru a intra într-o logică firească de dezvoltare și recunoaștere a învățământului universitar românesc".

Răspunsul complet, mai jos:

INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel