Valea Uzului. Dorința Ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, luni, la Arad, că şi-ar dori o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului declanşat în Valea Uzului, oficialul afirmând că aşteaptă de la Guvernul României şi 'o atitudine mai pozitivă' faţă de comunitatea maghiară, pentru care lista cu probleme nerezolvate ar fi mai mare decât cea a problemelor rezolvate. 

'Am dori ca conflictul din Valea Uzului din ultima vreme să se rezolve pe plan diplomatic, pe plan profesional, şi încurajăm ca aceste negocieri şi întâlniri să aibă loc între cele două comisii profesionale, iar Guvernul din România să contribuie la acest fapt. Un pas important ar fi ca şi în domeniul restituţiei, de exemplu, sau în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să avem o continuare, un exemplu pozitiv, să continue, desigur, conform regulilor din România. Considerăm că acum este foarte important să avem o relaţie bilaterală foarte stabilă şi de încredere, pentru că împreună România şi Ungaria putem să avem un rol foarte important şi în regiune, în zona de Europa Centrală şi de Est', a declarat oficialul de la Budapesta. Ministrul Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe a mai spus că 'Ungaria consideră în continuare foarte importantă relaţia dintre cele două ţări, ca această relaţie să fie stabilă'. a spus Szijjártó Péter.

'Avem încredere că şi în continuare putem să avem o relaţie bazată pe respect reciproc. Avem încredere că dacă întărim comunitatea maghiară din România, aceasta va contribui şi ea la relaţia dintre cele două ţări, să fie una stabilă şi de parteneriat strategic. Am dori ca şi România, şi Guvernul din România, să aibă o atitudine mai pozitivă faţă de comunitatea maghiară', a mai spus Szijjártó Péter.

Întrebat dacă până acum nu exista o atitudine pozitivă pe măsura aşteptărilor Guvernului Ungariei, ministrul a răspuns: 'Din păcate, lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai lungă decât cea a problemelor rezolvate. Desigur, există elemente pozitive şi întotdeauna am accentuat acest fapt, este foarte important să avem şi asta în vedere, ceea ce avem în comun. Ne bucurăm foarte mult că la Târgu Mureş, de exemplu, Liceul Teoretic Catolic şi-a reînceput activitatea, dar să avem asta ca singurul lucru de-a lungul mai multor ani... Cred că da, într-adevăr, am avea nevoie de o atitudine mai pozitivă. Acum am listat câteva probleme actuale şi dacă la câteva dintre acestea s-ar găsi o rezolvare, deja am fi mult mai înainte cu aceste relaţii bilaterale'. 'Dacă noi, Ungaria, am reuşit să avem cu Serbia relaţie stabilă şi de încredere, şi cu Slovacia avem tot relaţie foarte bună şi de cooperare, atunci de ce nu am putea şi cu România?', s-a întrebat oficialul de la Budapesta.

Szijjártó Péter a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul Ungariei comunităţilor de maghiari din România. El a spus că 'a treia fază a programului de dezvoltare economică din Ardeal, din Secuime, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, a avut un succes imens, au ajuns la 5.291 de proiecte în valoare de 21,4 miliarde de forinţi', iar acum Guvernul Ungariei e 'în faza de decizie'. Proiectele finanţate vor ţine cont de poziţia UDMR, dar vizează şi celelalte judeţe cu populaţie maghiară. Szijjártó Péter a fost luni doar în trecere prin Arad. El a aterizat pe aeroportul local pentru a se deplasa, pe autostrada pan-europeană, într-o localitate din estul Ungariei, fiind întâmpinat de către liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel