Vâlcea: 58 de picturi realizate pe panourile fonoabsorbante din Râmnic, propuse pentru a intra în Cartea Recordurilor

O lucrare de artă stradală, formată din 58 de picturi realizate de un tânăr profesor de artă vâlcean pe panourile fonoabsorbante din centrul Râmnicului, ar putea aduce luna viitoare, în judeţ, primul record mondial.

Lucrarea se întinde pe o suprafaţă de circa 200 de metri liniari, iar fiecare dintre panourile pictate are o dimensiune de 3 metri lăţime şi 2,30 metri înălţime, pe ele fiind redate monumente şi momente importante din istoria oraşului. Adrian Luţă, artistul care le-a realizat, profesor de pictură la Palatul Copiilor din municipiul reşedinţă, a declarat că aşteaptă ca, la mijlocul lunii viitoare, comisia de la Guinness Book să ajungă în Vâlcea pentru omologarea recordului său, picturile fiind unice în lume nu atât datorită suportului pe care au fost realizate - plexiglas, ci mai degrabă pentru cromatica folosită şi pentru mesajul pe care acestea îl transmit.

'Tehnica pe care am folosit-o este o simbioză între pictura în ulei şi grafică, ceea ce face ca lucrarea mea să fie unică în lume. Fiecare panou spune o poveste din istoria Râmnicului. Sunt redate monumente din oraş, unele care încă există, altele care au dispărut de multă vreme. Unele dintre picturi au şi personaje din epoca pe care am surprins-o în culoare. Sunt, practic, ca paginile unei cărţi vechi ce poate fi citită din maşină', a afirmat artistul.

Luţă a precizat că picturile sale, pe lângă faptul că înfrumuseţează zona, au şi un rol practic, datorită culorilor folosite de artist şoferii putându-se orienta cu uşurinţă în zonă pe timp de noapte. 'Pentru că panourile respective erau transparente, au fost şi câteva accidente, fiind şi şoferi care au intrat cu maşina direct în ele. Eu le-am pictat în roşu, galben şi portocaliu, culori care, pe timp de noapte, devin fosforescente şi îi ajută pe şoferi să urmeze drumul', a mai adăugat artistul. La realizarea lucrării sale, profesorul vâlcean spune că sursă de inspiraţie i-a fost şi opera lui Leonardo da Vinci, astfel că unele dintre picturile sale au şi câte un mesaj încriptat.

'Este o surpriză şi o provocare pe care vreau să o lansez oamenilor de cultură ca să descifreze ceea ce eu am vrut să transmit. Sunt citate, sunt portrete pe care le-am ascuns în aceste picturi. Vă pot spune că într-una dintre picturi e încriptat un mesaj despre imnul naţional, în alta e un mesaj despre Mircea cel Bătrân, domnitorul de al cărui nume se leagă începuturile acestui oraş, dar vreau să-i invit pe râmniceni şi pe turişti să le descopere', a menţionat profesorul. Pentru realizarea acestei lucrări, Luţă că spune că a muncit timp de şapte luni, la început fiind ajutat şi de câţiva dintre elevii săi de la Palatul Copiilor din municipiu.

L-au ajutat şi edilii oraşului, care i-au pus la dispoziţie fondurile necesare pentru cumpărarea culorilor folosite, pictura fiind garantată 80 de ani. De altfel, încântat de ceea ce a realizat tânărul profesor de pictură, primarul municipiului i-a propus să picteze şi alte obiective din oraş. 'Sunt extraordinar de încântat de ceea ce a făcut domnul profesor. Vreau să-i mulţumesc sincer. Vreau să-i mulţumesc şi pentru faptul că preţul a fost mic comparativ cu munca teribilă pe care a depus-o şi vreau să îi propun să extindem acest proiect. Am primit deja o veste foarte bună, că s-ar fi obţinut avizul de la CFR în aşa fel încât să fie pictată şi gara din oraş. Vreau să-i fac, de asemenea, propunerea ca şi punctele electrice să fie pictate, după obţinerea avizelor necesare bineînţeles, ca să dăm o notă caldă oraşului', a declarat primarul Râmnicului, Mircia Gutău. Cele 58 de picturi pe plexiglas din centrul Râmnicului au fost vernisate luni, cu ocazia sărbătoririi a 631 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Comisia de la Cartea Recordurilor este aşteptată să sosească în municipiu în jurul datei de 15 iunie, a mai menţionat Adrian Luţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel