Valabilitate certificat verde. Ar putea fi iunie 2023. Adriana Pistol: Vom vedea decizia finală a CE

Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut noi declarații privind valabilitatea certificatelor Covid.

'În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare, valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni. Dacă este vorba despre persoane care au primit doar schema de vaccinare, valabilitatea este de 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu a fost stabilită valabilitatea de către UE. Noi am stabilit-o până la 31 decembrie 2022, urmând a fi modificată în funcție de decizia UE. Decizia despre care se discută la nivel european este de iunie 2023, iar noi vom adopta termenul prevăzut când va fi luată decizia.', a spus Adriana Pistol, vineri seară, într-o conferință de presă.

'Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster. Pe teritoriul României, orice țară care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.', a mai spus Adriana Pistol.

'Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească, înainte să facă acest lucru, să se informeze despre regulile și cerințele de intrare în statele membre ale Uniunii Europene, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca și noi astăzi, această modificare a regulamentului european și este bine să fie în cunoștință de cauză astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv. Pe teritoriul României orice persoană care vine dintr-o țară europeană va fi verificată la graniță dacă respectă una dintre aceste trei cerințe', a spus Adriana Pistol.

Citește și: Guvernul a aprobat certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE

Guvernul a aprobat certificatul digital cu doza booster pentru călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului cu două doze pe teritoriul național ceea ce înseamnă că documentul poate fi folosit în continuare la restaurante, magazine și evenimente.

Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat joi că, în cazul persoanelor care au schema completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la imunizare, certificatul este valid.

Dacă termenul a fost depășit, certificatul nu mai poate fi folosit la călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului în interiorul României.

„Dacă au trecut 270 de zile este necesară doza de booster... Vizează doar partea de călătorii în UE, nu afectează modul cum funcționează societatea în interiorul țărilor membre”, a explicat Baciu.

De asemenea, Guvernul a decis să prelungească de la 30 iunie până la 31 decembrie 2022 valabilitatea certificatului digital.

„Pentru a adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea pentru certificatele digitale pe care le folosim în România”, a precizat Andrei Baciu. Inițial, certificatul digital trebuia să expire la 30 iunie, așa cum s-a stabilit în UE. Vezi știrea inițială aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel