Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Acces la vaccinuri anti-Covid. Cui alocă UE mai mulți bani

Uniunea Europeană a anunţat, joi, că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane euro, sub formă de granturi, pentru ca ţările cu venituri reduse şi medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul mecanismului COVAX.

Noile fonduri se vor adăuga celor 400 de milioane de euro, reprezentând garanţii pe care UE le-a angajat deja pentru COVAX, astfel încât Uniunea Europeană va deveni unul dintre principalii donatori.

'În plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toţi cei care au nevoie de vaccinuri sigure şi eficace vor avea acces la acestea.

UE îşi intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop şi sunt mândră că Team Europe aduce o contribuţie majoră la această iniţiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, susţine că prin această contribuţie suplimentară, 'suntem cu un pas mai aproape' de obiectivul de a finanţa achiziţionarea a 2 miliarde de vaccinuri pentru populaţiile cele mai vulnerabile din 92 de ţări cu venituri reduse şi medii.

Cui se vor aloca 100 de milioane de euro

 

'Anul viitor va fi nevoie însă de mai mult sprijin pentru a produce şi a distribui, de îndată ce va fi disponibil, un vaccin sigur şi eficace în întreaga lume', a spus Stella Kyriakides. Suma propusă, de 100 de milioane de euro din rezerva generală a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED), îi va fi alocată, sub formă de granturi, organizaţiei Gavi, Alianţa Mondială pentru Vaccinuri şi Imunizare, în calitate de administrator al mecanismului COVAX.

Acest mecanism mondial îşi propune să asigure un acces universal şi echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19. Acest sprijin sub formă de granturi va completa în mod strategic garanţiile bancare în valoare de 400 de milioane euro pe care UE le va pune la dispoziţia organizaţiei Gavi prin intermediul Băncii Europene de Investiţii (BEI) în cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), ridicând contribuţia totală a UE pentru COVAX la 500 de milioane EUR.

Garanţia în valoare de 400 de milioane EUR a fost, de asemenea, semnată joia aceasta. COVAX este pilonul destinat vaccinurilor din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19, o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii şi accesului echitabil la teste de depistare, la tratamente şi la vaccinuri împotriva COVID-19.

Scopul mecanismului COVAX

 

Mecanismul COVAX urmăreşte achiziţionarea a 2 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021. Astfel se va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, de la diferiţi furnizori, cu tehnologii ştiinţifice, termene de livrare şi preţuri diferite.

COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: reduce riscul cu care se confruntă producătorii - de a investi fără a fi siguri de cererea viitoare - şi cel cu care se confruntă ţările - de a nu dispune de un vaccin eficace. Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de ţări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici şi medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziţie al mecanismului COVAX coordonat de Gavi.

Prin intermediul acestui grant, Comisia şi partenerii săi vor garanta opţiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toţi participanţii la instrument, inclusiv pentru ţările din Africa, zona Caraibilor şi Pacific, notează Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy