Vaccinul împotriva astmului, eficient la șoareci. Ar putea fi testat și la oameni

Vaccinul împotriva astmului, eficient la șoareci. Ar putea fi testat și la oameni  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vaccinul împotriva astmului, eficient la șoareci. Ar putea fi testat și la oameni / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Vaccinul experimental împotriva astmului funcționează la șoareci și, în curând, ar putea fi testat la oameni.

Astmul afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, însă un vaccin experimental oferă o nouă speranță de a trata cu succes această boală pulmonară cronică, care cauzează sute de mii de decese în fiecare an. Până în prezent, prototipul vaccinului a fost testat doar la animale, dar cercetătorii intenționează acum să efectueze un studiu clinic la pacienți umani - cu speranța că abordarea ar putea oferi o modalitate sigură, rentabilă și pe termen lung de a proteja oamenii de astmul alergic.

„Ideea este de a stabili în viitor o abordare preventivă pentru populațiile cu risc de a dezvolta o formă severă de astm”, a precizat cercetătorul în pneumologie Laurent Guilleminault de la Institutul Toulouse pentru Boli Infecțioase și Inflamatorii (Infinity) din Franța. Cercetările anterioare au arătat că dupilumab, un anticorp monoclonal utilizat în tratamentul eczemelor, este, de asemenea, eficient în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției pulmonare în cazurile de astm bronșic sever.

Se crede că acest lucru se datorează modului în care dupilumab blochează semnalizarea de la interleukina-4 (IL-4) și interleukina-13 (IL-13) - două molecule de citokine care joacă un rol în răspunsul imun, dar care sunt, de asemenea, implicate în căile respiratorii- obstrucționarea inflamației de tip 2 observată la aproximativ 50 până la 70% dintre pacienții cu astm. În caz de astm alergic, expunerea la acarieni, polen și alți alergeni poate produce cantități mari din aceste citokine, pe lângă cantități excesive de anticorp imunoglobulină E (IgE), favorizând inflamația în căile respiratorii și îngreunând respirația.

Vaccinul, eficient pe șoareci

Dezvoltat împreună de echipe de la Infinity, Institutul Pasteur din Paris și compania franceză de biotehnologie Neovacs, vaccinul experimental cuplează citokinele recombinate cu o proteină purtătoare numită CRM197.

În testele efectuate la șoareci, peste 90% dintre animalele cărora li s-a administrat prototipul de vaccin au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze IL-4 și IL-13 la șase săptămâni după injectare, cu protecție care durează până la un an, moment în care mai mult de 60% din șoarecii au prezentat încă niveluri ridicate de anticorpi.

Un studiu clinic este în prezent organizat de Guilleminault și Neovacs, pacienții din Toulouse și Strasbourg fiind așteptați să primească primele doze în următorii doi ani, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel