Vacanța ta este un MARE stres?

Deoarece vacanța se apropie (pentru mulți a și început deja) se fac (și se desfac) planuri, se strâng lucruri în bagaje… Vacanța a fost așteptată cu nerăbdare pe parcursul întregului an și acum că a venit ea înseamnă multă, multă bucurie, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Oare chiar așa este? Este vacanța doar un timp al bucuriei și relaxării (binemeritate!)?

Să vedem ce spun studiile în domeniu:

-        opt din zece americani asociază vacanța cu stresul (American Psychological Association);

-        Pillay (2010) a descoperit că vacanța este acea perioadă din an în care oamenii se simt mai stresați decât sunt de obicei.

-        dar de ce suntem stresați? Young (2014) observă că vacanța aduce împreună un număr de factori stresori: familia, obligațiile financiare și diminuarea timpului. Este o perioadă în care putem să fim împreună mai mult timp cu cei dragi (dar pentru multe persoane asta înseamnă și creșterea incidenței conflictelor); în aceleși timp vacanțele înseamnă investiții financiare crescute (care aduc un stres suplimentar).

-        în vacanța oamenii tind să abandoneze obiceiurile sănătoase (se odihnesc mai mult, mănâncă mai mult și mai nesănătos, se schimbă ora de culcare – inclusiv pentru copii etc.). Pentru a nu avea „sentimente de vinovăție și stres” după ce vacanța s-a terminat (Mayo Clinic, 2014) trebuie să fim atenți cu dieta și viața noastră în general și în timpul vacanțelor.

-        în directă concordanță cu cele exprimate mai sus, Goldsmith (2011) vorbește și despre stresul de duoă vacanță (Post Holiday Syndrome): concret spus, pur și simplu când vacanța se oprește și trebuie să vă întoarceți la viața de zi cu zi  poate să fie un stres suplimentar (s-a terminat cu distracția, ne-am întors la muncă, la un program strict de alimentație, de somn, de petrecere a timpului).

Vezi continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel