Ţinutul Secuiesc: Ştirbu (PNL), "E straniu că acţiunile nu sunt taxate"

Gigel Ştirbu (PNL): E straniu că aceste acţiuni ale partidelor maghiare din România nu sunt taxate.

Deputatul Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL, apreciază drept 'straniu' faptul că acţiunile partidelor maghiare din România, de ale căror voturi ar 'beneficia' în Parlament coaliţia de guvernare, nu sunt 'taxate', PSD fiind interesat 'doar de mirajul puterii', liberalul referindu-se la rezoluţia comună semnată la Cluj de UDMR, PPMT şi PCM.

'Am aflat cu mirare din presa centrală că cele trei formaţiuni politice maghiare din România, UDMR, PPMT şi PCM, vor semna astăzi, la Cluj-Napoca, o luare de poziţie comună 'în vederea alinierii conceptelor de autonomie'.

Mai mult, guvernul maghiar a adoptat, în decembrie 2017, un act normativ în urma căruia mai multe organizaţii maghiare din România vor beneficia de un sprijin financiar record, mai mult de 100 milioane de euro. Suma cea mai mare, 90 de milioane de euro, o va primi Eparhia Reformată din Ardeal.

Din aceste fonduri vor fi finanţate diferite programe, achiziţii mobiliare şi imobiliare, precum şi cheltuielile curente de funcţionare', se arată într-un comunicat al deputatului Ştirbu remis luni Agerpres.

În opinia liberalului, 'este clar că există o viziune a guvernului maghiar, care, în coroborare cu acţiunile celor trei partide maghiare româneşti, va conduce la umbrirea sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 cu o serie de evenimente denumite 'O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România''.

'Ce este straniu este faptul că aceste acţiuni ale partidelor maghiare din România, de ale căror voturi beneficiază în Parlament coaliţia de guvernare, nu sunt taxate. Practic, PSD este interesat doar de mirajul puterii şi obişnuitele lupte din culise pentru controlul partidului', susţine deputatul.

Ştirbu consideră că PSD ar trebui să-şi concentreze atenţia pe celebrarea Centenarului prin organizarea şi desfăşurarea unor evenimente şi festivităţi corespunzătoare.

'Nici până în acest moment, PSD nu a avut vreo reacţie faţă de declaraţiile reprezentanţilor UDMR referitoare la sărbătorirea Centenarului, dovedind lipsa de preocupare faţă de guvernarea ţării şi apărarea intereselor naţionale. Coaliţia PSD-ALDE ar trebui ca în acest an important pentru România să-şi concentreze toată atenţia pentru celebrarea cum se cuvine a Centenarului prin organizarea şi desfăşurarea unor evenimente şi festivităţi corespunzătoare. Guvernul ar trebui să fie în întregime Departamentul Centenar pentru a cataliza acţiunea la nivel naţional pentru marcarea secolului de la Marea Unire. Aniversarea Marii Uniri ar trebui să fie principala preocupare a coaliţiei aflată la putere, aşa cum este evidenţiată şi în programul lor de guvernare. Dar se pare că PSD şi ALDE au grijă doar cum să rămână la putere şi conectate la resursele bugetare', este de părere parlamentarul PNL.

Gigel Ştirbu mai susţine că guvernul ungar a alocat mai mulţi bani pentru 'contracararea Centenarului' faţă de cât a alocat guvernul român pentru sărbătorirea acestuia. 'Întrebarea îngrijorătoare care se pune este: care guvern a alocat mai mulţi bani pentru sărbătorirea, respectiv contracararea Centenarului: cel român sau cel maghiar? Răspunsul este guvernul ungar!', conchide deputatul liberal.

[citeste si]

Preşedinţii UDMR, Kelemen Hunor, PCM, Biro Zsolt, şi PPMT, Szilagyi Zsolt, au semnat luni la Cluj o rezoluţie comună în care cer autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel