USR, scrisoare către Klaus Iohannis: Să atace la CCR!

Klaus Iohannis / Dan Barna
Klaus Iohannis / Dan Barna

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să atace la CCR un act normativ. 

Parlamentarii USR îi adresează o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis cerându-i să atace la Curtea Constituţională legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, adoptată prin vot de plenul Senatului în data de 10 iunie 2020.

În scrisoare, parlamentarii USR susţin că modificările conţin prevederi neconstituţionale, care trec dincolo de aspectul independenţei Autorităţii de Audit, fiind un atac la adresa arhitecturii constituţionale a statului român. Legea recent adoptată aduce modificări la nivelul competenţelor şi funcţionării Curţii de Conturi, care afectează grav independenţa şi statutul acestei instituţii care are un rol esenţial în controlul cheltuirii banului public.

"USR şi-a exprimat deschis intenţia de a ataca la CCR modificările propuse şi promovate de senatorul PSD Daniel Zamfir, modificări menite să transforme Curtea de Conturi într-un spectator neputincios la cheltuirea iresponsabilă a banului public, încercări repetate de a face dintr-o instituţie de control una cu un simplu rol constatativ şi de îndrumare. Îi adresăm domnului Preşedinte Klaus Iohannis rugămintea de a opri acest nou atac al PSD la adresa instituţiilor de control ale statului, atac care este la fel de periculos ca şi cel la adresa justiţiei, de acum 2-3 ani", declară Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat.

USR: "Prevederi de natură să afecteze independenţa membrilor Curţii de Conturi"



"Astfel de prevederi sunt de natură să afecteze independenţa membrilor Curţii de Conturi statuată prin Constituţie. În mod absurd, consilierii Curţii de Conturi coordonează departamentele instituţiei care, însă, sunt conduse de către directori şi directori adjuncţi ce se subordonează preşedintelui. Această situaţie aduce atingere modului în care consilierii de conturi îşi pot exercita mandatul stipulat de Constituţie, mandat care devine în esenţă unul formal, fără autoritate şi prerogative reale. Astfel, Preşedintele Curţii de Conturi dobândeşte puteri egale cu cele ale plenului Curţii - organul de conducere colectivă, dar mai ales puteri absolute în cadrul structurii ierarhice a instituţiei", precizează şi senatoarea USR Ramona Dinu.

USR a ataşat scrisorii întreaga argumentaţie pentru care grupurile parlamentare ale Uniunii Salvaţi România consideră neconstituţională această lege. USR a anunţat anterior că va sesiza, împreună cu PNL, Curtea Constituţională pe modificările aduse legii de funcţionare a Curţii de Conturi, însă senatorii PNL nu au putut să strângă semnăturile la timp, astfel încât termenul limită până la care se putea depune sesizarea, a expirat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel