USR: Demisia lui Tudorel Toader. Declarația ministrului, șocantă

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia ministrului Justiţiei, Tudor Toader, care a admis că nu a anticipat numărul de deţinuţi care vor ieşi din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor. 

USR transmite vineri printr-un comunicat de presă că a atras atenţia asupra consecinţelor acestei graţieri mascate promovate de PSD-ALDE pentru a scăpa din închisoare colegii politiceni condamnaţi pentru corupţie sau fapte conexe corupţiei. Uniunea a contestat legea la Curtea Constituţională a României, dar nu a avut succes. 

"Considerăm că am făcut totul pentru a opri deţinuţi care au comis infracţiuni grave şi politiceni corupţi să iasă din închisoare. Majoritatea PSD-ALDE, care de la începutul mandatului nu a avut decât acest obiectiv, nu prosperitatea românilor, nu infrastructură, nu investiţii, nu legi clare şi juste, a reuşit să impună o lege care pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Declaraţia de azi a lui Tudorel Toader este şocantă şi dovedeşte încă o data iresponsabilitatea acestui ministru şi a acestui guvern", a afirmat, potrivit comunicatului USR, deputatul Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, scrie Agerpres.


Potrivit sursei citate, USR a cerut în timpul dezbaterilor asupra acestei legi un studiu de impact, dar acesta nu a fost oferit pentru că nu exista şi a subliniat că orice graţiere este un proces, nu un act de moment, întrucât prioritatea este pregătirea pentru reinserţie socială a celor care au fost privaţi de libertate. 

”Parte a unui experiment”

"Acum suntem parte a unui experiment social pentru că o putere discreţionară a adoptat o lege care să-i servească interesele şi propaganda, fără să se gândească la siguranţa cetăţenilor", se arată în comunicat. 

USR punctează că, potrivit studiilor disponibile, jumătate din populaţia penitenciară eliberată printr-o graţiere, cum este şi aceasta, se întoarce în închisoare după săvârşirea unor noi infracţiuni în minim un an. 

"Pentru că persoanele care au fost eliberate nu au fost mai întâi pregătite pentru reinserţia socială, orice infracţiune cade şi în responsabilitatea celor care au luat decizia, a PSD, în acest caz", a evidenţiat Silviu Dehelean. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că, în urma intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, până joi la miezul nopţii, au ieşit din penitenciar 529 de deţinuţi iar 3.349 au dobândit vocaţie pentru liberare condiţionată. 

"În cursul zilei de ieri, (...) în baza acestei legi, adăugarea acelor şase zile (...) considerate ca fiind executate, au ieşit din penitenciar 529 de deţinuţi. Este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii", a declarat Toader la conferinţa "Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel