Rușii, îngroziți de mobilizarea lui Putin. Biletele de avion s-au epuizat în câteva minute după anunț. Prețurile au explodat. Ce riscă cei care încearcă să fugă

ușii, îngroziți de mobilizarea lui Putin. Biletele de avion s-au epuizat în câteva minute după anunț. Prețurile au explodat. Ce riscă cei care încearcă să fugă / Foto: Pixabay, de Joshua Woroniecki
ușii, îngroziți de mobilizarea lui Putin. Biletele de avion s-au epuizat în câteva minute după anunț. Prețurile au explodat. Ce riscă cei care încearcă să fugă / Foto: Pixabay, de Joshua Woroniecki

Rușii s-au grăbit să cumpere bilete pentru a pleca din țară, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea.

Toate zborurile directe de la Moscova la Istanbul și Erevan s-au vândut la doar câteva minute după discursul președintelui Rusiei, scrie Focus.ua

Rușii au epuizat toate biletele de avion directe de la Moscova către Istanbul și către capitala Armeniei - Erevan, pentru astăzi, 21 septembrie. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva minute după încheierea discursului președintelui rus Vladimir Putin, în care acesta a anunțat de astăzi începerea mobilizării parțiale în toată țara, potrivit agregatorului de bilete Aviasales.

"La câteva minute după discursul lui Putin, toate biletele directe pentru 21 septembrie către Istanbul și Erevan s-au epuizat", se arată în postarea publicației.

La momentul publicării, pe serviciul Aviasales, se putea găsi un bilet din capitala Rusiei la Istanbul doar cu opțiunea unui transfer de 7 ore la Abu Dhabi pentru aproape 100 de mii de ruble (aproximativ 8150 de roni). Există mai multe opțiuni în cazul Erevanului - rușii încă pot ajunge acolo de la Moscova cu unul sau uneori cu două transferuri la un preț care începe de la 38 de mii de ruble (aproximativ 3 mii de roni).

Site-urile web ale Căilor Ferate Ruse și ale Aeroflot, indisponibile

Articolul 21 din legea rusă "Cu privire la pregătirea și mobilizarea în mobilizare" consacră restricția de ieșire din țară a acelor cetățeni ai Federației Ruse care se află în înregistrare militară.

„Cetăţenilor care sunt înscrişi în armată, din momentul anunţării mobilizării, le este interzis să părăsească locul de reşedinţă fără permisiunea comisariatelor militare, organelor executive federale care au rezervă”, se arată în document.

Pe fondul interesului crescut pentru biletele de la Moscova, site-urile web ale Căilor Ferate Ruse și ale Aeroflot s-au dovedit a fi indisponibile.

Amintim că astăzi, 21 septembrie, în cadrul unui discurs de dimineață adresat poporului rus, Vladimir Putin a anunțat de astăzi o mobilizare parțială în toată țara. În cadrul mobilizării, potrivit declarației liderului rus, vor fi recrutați militari în rezervă, cu specialități militare și experiență de luptă. Putin a explicat acest pas prin amenințările cu care se confruntă Rusia. Totodată, Putin, în cadrul discursului de astăzi, a amenințat Occidentul cu folosirea armelor nucleare "în cazul unor amenințări la adresa integrității teritoriale a Federației Ruse".

Este posibil să părăsești Rusia după anunțul mobilizării parțiale?

După ce a fost anunțată o mobilizare parțială în Rusia, multe întrebări despre părăsirea Rusiei sunt puse în chat-urile turistice. Tinkoff Journal a încercat să afle dacă există o interdicție de a trece granița, dacă există vreo pedeapsă pentru rușii care pleacă acum și cui i se permite să iasă din Rusia.

Articolul 21 din legea pregătirii pentru mobilizare spune că din momentul în care este anunțată mobilizarea, cetățenilor care sunt înregistrați în armată le este interzis să părăsească locul de reședință fără permisiunea comisariatelor militare și a organelor executive federale care nu sunt specificate în lege.

Înmatricularea militară este confirmată de:

1. Un act de identitate militar, un certificat temporar sau un certificat eliberat în locul acestuia;

2. Certificat de cetăţean supus conscrierii pentru serviciul militar. Acesta este un document separat, care este ștampilat de biroul de înregistrare și înrolare militară;

3. Alte documente, cum ar fi un card electronic personal. Ele sunt enumerate în ordinul ministrului Apărării al Federației Ruse.

De fapt, toți cetățenii Rusiei, indiferent de vârstă, sunt înmatriculați militar, cu excepția:

1. Femeilor care nu au specialitate militară.

2. Cei care locuiesc permanent în străinătate. De exemplu, pe baza unui permis de ședere.

3. Cei care sunt deja în armată.

4.Cei care execută pedepse în locurile de detenție.

Ce se întâmplă dacă o persoană este supusă recrutării și părăsește Rusia


În perioada de mobilizare, cetățenii sunt obligați să se prezinte la oficiile militare de evidență și înrolare atunci când sunt citați. Ei trebuie să respecte, de asemenea, cerințele care sunt prescrise în ordinele de mobilizare, ordinele de zi și ordinele oficiilor de înmatriculare și înrolare militare.

Dacă o persoană care este supusă conscripției părăsește țara, acțiunile sale pot fi calificate în conformitate cu articolul din Codul contravențiilor administrative sau Codul penal al Federației Ruse. Birourile militare de evidență și înrolare sunt aduse la răspundere administrativă, iar Comisia de anchetă este adusă la răspundere penală. Pentru proiectul de evaziune în temeiul articolului 328 din Codul Penal al Federației Ruse, pedeapsa maximă este o amendă de 200.000 de ruble sau cu un salariu pentru 18 luni, muncă forțată timp de 2 ani, 6 luni de arest sau 2 ani de închisoare. Potrivit articolului 21.5 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse, este posibilă o pedeapsă cu o amendă de la 500 la 3000 de ruble.

Duma de Stat a adoptat în a treia lectură un proiect de lege privind modificările la Codul Penal al Federației Ruse. La intrarea în vigoare a modificărilor, circumstanțele agravante vor recunoaște săvârșirea unei infracțiuni în perioada mobilizării, legii marțiale, în timp de război, în condiții de conflict armat sau operațiuni de luptă.

Ce spun transportatorii și reprezentanții  aeroporturilor din Rusia


Există rapoarte pe canalele Telegram că Aeroflot și Căile Ferate Ruse ar înceta să vândă bilete bărbaților fără un certificat de la biroul de înrolare militară.  Căile Ferate Ruse au raportat însă că nu au fost încă primite comenzi speciale și că nu au existat restricții privind călătoriile cu trenul în Rusia și în străinătate. Pentru a cumpăra un bilet, nu este necesar un act de identitate militar, este suficient un pașaport obișnuit, potrivit acestora.

Aeroflot a răspuns că nu au încă recomandări speciale in partea autorităților și le-a recomandat rușilor să contacteze Ministerul rus de Externe. Acum nu se cere un act de identitate militar pentru a cumpăra un bilet de avion. Dacă trebuie să-l iei cu tine atunci când pleci, ei nu știu. 

Centrul de informare de la Aeroportul Sheremetyevo a raportat că Serviciul Federal de Frontieră este responsabil de controlul plecării pasagerilor și i-a sfătuit pe jurnaliști să-i contacteze direct pentru întrebări suplimentare. Nu au existat recomandări speciale adresate direct, nu există cerințe de prezentare a legitimației militare sau interdicție de plecare a pasagerilor obligați la serviciul militar. Jurnaliștii ruși au încercat să sune și la serviciul de frontieră timp de o oră, dar telefoanele sunt ocupate tot timpul.

Serviciul de presă al vămii Pulkovo a declarat pentru Tinkoff Journal că nu există restricții cu privire la părăsirea aeroportului Pulkovo pentru bărbații responsabili pentru serviciul militar.

Serviciul de asistență al companiei de autobuze Ecolines a raportat că nu au primit nicio comandă cu privire la plecarea cetățenilor ruși. Aceste autobuze operează plecări din Sankt Petersburg către Finlanda. Nu este necesar un act de identitate militar pentru a cumpăra bilete și pentru a vă urca în autobuz. Toate călătoriile de astăzi au loc ca de obicei, susțin aceștia.


Cum trec bărbații granița cu Rusia astăzi, 21 septembrie


Bărbații care sunt supuși conscripției spun în chat-urile Telegram că nu sunt reținuți la punctul de control și că li se permite să treacă prin frontiere terestre și aeroporturi fără întrebări suplimentare. Există zeci de mesaje similare.

De exemplu, unul dintre cititori a trecut granița cu Finlanda la Torfyanovka, la ora 11:00. La punctul de control nu i s-a cerut nici legitimația militară, nici o adeverință care să arate că este sau nu apt pentru serviciul militar și a fost lăat să treacă. Un alt comentator a descris cum a trecut granița terestră cu Georgia la Upper Lars, la 12:06. Are 31 de ani și a servit în armată. Nu au fost întrebări suplimentare la graniță nici pentru el, nici pentru șofer.

Pe aeroportul Domodedovo, un bărbat, un ofițer de rezervă în vârstă de 43 de ani, a fost eliberat în liniște la Erevan. În același loc, la ora 12:46, un medic militar de 26 de ani a trecut fără probleme granița. Situația este similară în Vnukovo: un bărbat de 29 de ani care lucrează în IT și un ofițer de rezervă de 33 de ani,  au trecut granița fără întrebări suplimentare. Nu li s-ar fi cerut acte de identitate militare sau orice alte documente, cu excepția unui pașaport străin. Un ofițer în rezervă de primă categorie în vârstă de 28 de ani a vorbit despre trecerea cu succes a graniței la Sheremetyevo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel