USAMV, burse pentru studenţii francofoni. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul

Sorin Cimpeanu  Foto: Crisan Andreescu
Sorin Cimpeanu Foto: Crisan Andreescu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunţat că USAMV va acorda anual mai multe burse pentru studenţii francofoni.



”Sunt foarte bucuros să vă anunț că universitatea mea (USAMV -Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București) a decis, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a AUF și în al 15-lea an al programului de burse „Eugen Ionescu”, să acorde în fiecare an 10 burse doctorale pentru studenții francofoni, în special celor proveniți din țările din Sud. 

Este o modalitate de a arăta că putem contribui la dezvoltarea învățământului superior printr-o solidaritate activă.

Poate nu vi se pare mult: o bursă „Eugen Ionescu” acoperă între 3 și 6 luni și are o valoare între 6.000 euro (minimum) și 10.000 euro (maximum). Deci este un buget de până la 100.000 euro pe care universitatea mea o să-l pună la dispoziția tinerilor studenți doctoranzi francofoni în fiecare an. Sunt foarte mândru să fac acest anunţ și doresc să mulțumesc tuturor colegilor mei din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București pentru că au susținut această inițiativă!

În România avem mai mult de un milion de elevi care învață limba franceză. Avem 10.000 de profesori de limba franceză. Avem peste 10.000 de studenți care studiază exclusiv în limba franceză, în cele peste 100 de filiere francofone care funcționează în cadrul tuturor universităților românești.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la deschiderea Săptămânii Francofoniei. 



”Limba franceză, o limbă de suflet pentru români”

 

"Pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internaţională, limba diplomaţiei sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă. Apropierea lingvistică dintre cele două limbi de origine latină joacă un rol incontestabil, iar apartenenţa României la Francofonie are rădăcini istorice care explică ataşamentul ei faţă de limba franceză.

Statutul de membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), dublat de vocaţia francofonă de tradiţie, a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale. România a jucat mereu un rol esenţial în cadrul Francofoniei, devenind prima ţară din regiune care a găzduit Conferinţa Ministerială a Francofoniei în anul 1998 şi Summitul Francofoniei în anul 2006. Bucureştiul este, de asemenea, primul oraş din Europa care are o Piaţă a Francofoniei inaugurată în anul 2013. România găzduieşte la Bucureşti sediul regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), precum şi sediul Direcției Regionale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală şi de Est, susţinând cooperarea universitară francofonă, inclusiv prin promovarea burselor doctorale şi post-doctorale "Eugen Ionesco". În luna septembrie, Bucureştiul va fi gazda reuniunii Adunării Generale a AUF, eveniment organizat în sistem hibrid, ale cărui rezultate vor fi prezentate în cadrul Sommet-ului Francofoniei de la Djerba (Tunisia)", declara Sorin Cîmpeanu în primăvară, de Ziua Francofoniei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel