Ursula von der Leyen, pledoarie pentru egalitatea de gen după scandalul 'Sofagate'

Foto: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European, relatează dpa. 

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit 'sofagate'.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere. Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.

'M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal', a mărturisit ea.

Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.

Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen. Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un 'semnal teribil'.

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

'Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune', a mai spus ea. Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune. Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.

'Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia', a afirmat preşedinta Comisiei Europene. Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel