Ursula von der Leyen, invitată de Regele Carol al III-lea la Palatul Buckingham. Lovitură pentru Sunak și susținătorii Brexit-ului

captură video, The Royal Family, Facebook
captură video, The Royal Family, Facebook

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni luni cu Regele Carol al III-lea, când Regatul Unit și UE intră în ultima etapă a discuțiilor privind regulile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

 

Von der Leyen va participa la ceea ce premierul Marii Britanii numește discuțiile „finale” asupra unui acord înainte de o conferință de presă comună planificată luni după-amiază. Și, a confirmat luni Palatul Buckingham, ea îl va vizita și pe monarhul britanic, aspect care a tulburat Partidul Conservator, scrie Politico.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat: „Regele este încântat să se întâlnească cu orice lider mondial care vizitează Marea Britanie, ceea ce a sfătuit și guvernul în trecut”.

BBC și Daily Mail au raportat că cei doi, care s-au mai întâlnit cu alte ocazii, vor discuta despre schimbările climatice și despre războiul din Ucraina.

„Cred că suveranul ar trebui să fie implicat doar atunci când treburie au fost finalizate și acceptate”, a declarat, luni dimineață, Jacob Rees-Mogg, un fost ministru al Cabinetului, pentru postul GB News.

El a adăugat: „Regele acordă avizul actelor parlamentului după ce parlamentul se decide asupra lor, el nu își exprimă punctul de vedere asupra actelor parlamentului atunci când acestea sunt în curs de proces. Cred că același lucru se aplică și aici, iar Majestatea sa nu ar trebui să se implice până când există sprijin deplin pentru acest acord”.

Nigel Farage, fostul lider al Partidului Brexit, a postat pe Twitter că a fost „absolut rușinos” din partea lui Sunak „chiar să-i ceară regelui să se implice în ceva care este în mod evident politic din toate punctele de vedere”.

Purtătorul de cuvânt oficial al lui Sunak a declarat luni că întâlnirea a fost „în mod fundamental” o decizie a Palatului Buckingham, dar a refuzat să spună cine a realizat solicitarea.

Prim-ministrul „crede cu fermitate că Regele trebuie să ia aceste decizii”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului reporterilor la conferința de presă.

„Nu este neobișnuit ca Majestatea Sa să accepte invitații de a se întâlni cu anumiți lideri”, a adăugat el, arătând spre audiențele recente ale regelui cu președinții Poloniei și Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că întâlnirea lui von der Leyen cu Regele Carol „nu face parte” din discuțiile protocolului din Irlanda de Nord. „Există discuții separate care vor avea loc în cadrul diferitelor întâlniri”, a spus purtătorul de cuvânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel