Ursula von der Leyen îndeamnă la reconciliere între Kosovo și Serbia

Ursula von der Leyen / Sursă foto: Facebook Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / Sursă foto: Facebook Ursula von der Leyen

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă la reconciliere între Kosovo și Serbia, evocând experiența Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Serbia şi Kosovo să depăşească disputa de frontieră în curs de escaladare, şefa executivului UE reiterând angajamentul faţă de negocierile mediate de Bruxelles şi menţionând că, în calitate de cetăţean german, înţelege provocările reconcilierii după un conflict, transmite Reuters.

Trupele NATO şi-au intensificat luni patrulările în Kosovo în apropierea trecerilor de frontieră care au fost blocate de localnici sârbi furioşi din cauza interdicţiei ca autovehiculele cu numere de înmatriculare sârbe să intre în Kosovo.

'Ştiu ce înseamnă să depăşeşti dispute (...) Vin dintr-o ţară care a adus Al Doilea Război Mondial lumii şi care este responsabilă pentru Holocaust', a declarat Ursula von der Leyen la Pristina, cu ocazia unui turneu în regiunea Balcanilor în pregătirea unui summit UE-Balcani programat pe 6 octombrie.

Balcanii de Vest aspiră la aderarea la Uniunea Europeană



Serbia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord aspiră toate să adere la Uniunea Europeană, dar progresele sunt în impas de când UE s-a angajat în 2003 să admită aceste ţări doar după ce vor întruni toate criteriile de aderare.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, susţinută de SUA, Marea Britanie şi majoritatea statelor din UE, dar Serbia nu a recunoscut-o niciodată, blocând recunoaşterea sa la ONU.

Negociatorii celor două state se vor întâlni la Bruxelles

Kosovo şi Serbia, care este candidat oficial la admiterea în UE, trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale dacă vor să adere la blocul comunitar. Negociatorii lor se îndreaptă în această săptămână spre Bruxelles pentru o nouă rundă de discuţii mediate de UE.

'Sper că vor veni cu un mandat puternic de negociere. Acesta este cel mai bun mod de a rezolva problemele şi de a avansa. Sunt profund convinsă că este foarte important ca situaţia să dezescaladeze şi să se revină la un dialog constructiv', a mai afirmat preşedinta Comisiei de la Bruxelles.

'Dorim un viitor în care Kosovo şi toţi Balcanii de Vest sunt parte a Uniunii Europene', a adăugat ea.

În pofida unui sprijin puternic al Comisiei faţă de aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE, blocul Celor 27 este divizat în privinţa vitezei extinderii şi dacă să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel