Urechea națională: câți români au fost interceptați, lunar, în 2013

interceptari-procurori-amenin-a-i-de-un-director-din-cadrul-guvernului-19429-1
interceptari-procurori-amenin-a-i-de-un-director-din-cadrul-guvernului-19429-1

Un raport al Curții Supreme arată că siguranța națională a României este pusă serios în pericol. Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat, prin cifrele transmise cu privire la numărul de mandate pentru interceptări, că sunt de aproximativ cinci ori mai mulți români care pun în pericol siguranța națională decât români care comit fapte de corupție. 

ÎCCJ a transmis, potrivit Luju, că, în 2012, au fost emise 3603 mandate de interceptare pe siguranță națională. În 2013, doar în șase luni, au fost emise 2197 de mandate de interceptare. Asta înseamnă că au fost emise pe lună aproximativ 300 mandate de interceptare.

Aceste mandate sunt emise pentru siguranța națională, nu pentru corupție. Se bazează pe articolul 3 din legea 51/1991. Acesta prevede că amenințările la siguranța națională sunt planuri și acțiuni care vizează știrbirea suveranității statului român, acțiuni care au ca scop (direct sau indirect) pornirea unui război civil sau contra țării, trădarea, prin ajutarea inamicului, acțiuni armate sau violente cu scopul de a slăbi puterea de stat, spionaj, sabotaj, sustragerea de armament.

Corupți, de aproximativ cinci ori mai puțini

În schimb, în ceea ce privește mandatele de interceptare date în baza articolului 91 din Codul penal, numărul acestora se ridică la 735 în 2012 și 534 până în 5 august 2013. Sunt eliberate pentru pregătirea sau săvârșirea de infracțiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel