EXCLUSIV  Ura de pe rețelele de socializare. Părerea psihologului

Am devenit noi, în special copiii noștri, adolescenții și tinerii adulți, insensibili la ura, intoleranța și violența descrise pe rețelele de socializare?

Am devenit noi, în special copiii noștri, adolescenții și tinerii adulți, insensibili la ura, intoleranța și violența descrise pe rețelele de socializare? Întrebarea pusă este retorică pentru că cei mai mulți ar răspunde cu da la această întrebare.

Aproape în fiecare zi suntem expuși la ceea ce pare a fi un val constant al violenței, negativității, intoleranței și urii, într-o formă sau alta, în principalele rețele de știri și mai ales în social media. Amintiți-vă când au apărut rețelele de socializare. Au început ca o modalitate pentru noi toți să ne reconectăm cu vechii prieteni, am așteptat cu nerăbdare să le arătăm celorlalți poze cu familia și prietenii noștri, cu călătoriile și realizările noastre personale și profesionale. Rețelele de socializare, în special în ultimii ani, au devenit, în mare parte, o modalitate pentru a propaga ură, intoleranță și, în multe cazuri, pentru a reprezenta acte de violență care indică o ignorare totală a vieții umane.

Cum am ajuns aici și de ce am devenit atât de vocali în a împărtăși în mod deschis și agresiv convingerile noastre politice, sociale, religioase și personale, fără a ține seama de impactul lor potențial asupra sentimentelor și emoțiilor celorlalți? Ce s-a întâmplat cu chestia aia pe care o numeam odată empatie? De ce judecăm acțiunile câtorva și proiectăm acele gânduri asupra multora?

Tehnologia poate fi folosită de grupurile de ură care caută să organizeze și să recruteze oameni

De asemenea, permite site-urilor de margine, inclusiv comercianților de conspirații, să ajungă la audiențe mai largi.

Ura poate afecta o mare varietate de grupuri. În timp ce ura rasială și religioasă este proeminentă, ura față de comunitatea homosexuală este de asemenea comună. Un studiu realizat de Calgary a constatat că mai mult de 60% dintre respondenții comunității homosexualilor și lesbienelor au experimentat atacuri verbale, 20% fiind agresați fizic din cauza orientării lor sexuale. Nu este surprinzător că există o legătură strânsă între ură și hărțuire cibernetică: de exemplu, persoanele LGBT au aproape de două ori mai multe șanse să spună că au fost hărțuite online.

Adolescenții sunt ținte principale pentru grupurile de ură, deoarece mulți caută grupuri sau cauze care le vor da un sentiment de identitate. Este important să știm că condițiile sociale în sine nu-i conduc pe oameni la ură: mai multe studii au constatat că membrii grupurilor de ură sau terorism sunt adesea bine educați și provin din familii de nivel mediu sau superior. Atunci când problemele economice și sociale (sau percepția unor astfel de probleme) sunt combinate cu o amenințare la adresa identității persoanei, oamenii devin vulnerabili la mesajele de ură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel