Universitățile Oxford și Cambridge au pierdut finanțările din UE, după Brexit

Universitatea din Oxford Foto: Freepik
Universitatea din Oxford Foto: Freepik

Universitățile Oxford și Cambridge, până nu demult lideri în absorbția banilor europeni pentru cercetare, au pierdut aproape complet finanțările din UE, după Brexit.

Universitățile britanice Oxford și Cambridge, care odinioară se numărau printre instituțiile cu cea mai mare absorbție de fonduri europene destinate cercetării, au ajuns să nu mai câștige practic deloc din sursele UE, potrivit The Guardian, care citează date ale Comisiei Europene.

Acestea arată că Universitatea din Cambridge, care în vechiul program european de finanțare a cercetării Orizont 2020 a atras 483 milioane de euro în șapte ani, nu a mai primit niciun ban în primii doi ani de la lansarea noului program european de profil, Orizont Europa.

La rândul său, Oxford, care în Orizont 2020 atrăsese 523 milioane de euro, a atras, în noul program, doar două milioane de euro.

Sursa citată notează că, în negocierile comerciale ce au însoțit Brexit, fusese agreat, în principiu, statutul de membru asociat pentru Marea Britanie în cadrul programului Orizont Europa, evaluat la 95,5 miliarde de euro. Însă ratificarea acestei înțelegeri a fost afectată de eșecul Marii Britanii de a pune în aplicare protocolul agreat în privința Irlandei de Nord.

The Guardian, care amintește că finanțarea europeană e vitală pentru universitățile britanice, îl citează pe Simon Marginson, profesor în domeniul studiilor superioare la Oxford, potriivit căruia “pentru învățământul superior și cercetare, nu există noi oportunități și nici vreo ‘parte Bună’ pentru Brexit, el descriind retragerea Marii Britanii din UE drept o “eroare istorică de proporții monumentale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel