Universitățile din Afganistan se redeschid cu reguli stricte pentru studente

Fotografie creată de Polina Zimmerman, de la Pexels
Fotografie creată de Polina Zimmerman, de la Pexels

Universitățile din Afganistan se redeschid pentru femei, dar cu reguli stricte. 

Cursurile universitare încep din nou, pentru prima dată de la preluarea puterii de către talibani. Odată cu acest moment, studentele de la universitățile afgane din Kandahar și Helmand trebuie să participe la cursuri separate și să respecte codul vestimentar islamic, informează The Guardian. Asta înseamnă că femeile trebuie să poarte burqa și abaya neagră, în stil arab, potrivit unor declarații făcute anterior de purtătorul de cuvânt al talibanilor, de la Ministerul pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

O sursă de la Universitatea Kandahar a punctat faptul că fetele și băieții vor învăța în clase separate.

Deși activiștii din domeniul educației și studenții au făcut mai multe apeluri, universitățile și liceele din Afganistan au rămas închise după vacanța de vară. Liceele au fost deschise între timp, dar doar pentru băieți. 

Alte universități din provinciile sudice Zabul și Uruzgan au rămas închise. 

Mass-media nu a primit permisiunea să transmită eremoniile de deschidere a universităților. Ținând cont de restricțiile impuse femeilor de la instalarea talibanilor, studenții din Kandahar s-au declarat sceptici cu privire la viitorul lor. 

„Sunt bucuroasă că se redeschide universitatea, dar femeile se confruntă, în continuare, cu limitări. Întrebarea este: dacă fetele vor veni la facultate pentru a-și continua studiile, în situația actuală, le vor permite talibanii să lucreze după absolvire?” a declarat Khalida Rashed, studentă la economie.

Înainte de instalarea regimului taliban, potrivit fostului Minister al Educației din guvernului afgan, 10% din cei 12.000 de studenți ai Universității Kandahar erau femei. Din august anul trecut, tinerelor din învățământul secundar și superior nu li s-a mai permis accesul la educație.

VEZI ȘI: Premieră: Talibanii au numit o femeie la conducerea maternităţii din Kabul

Guvernul taliban a numit-o pe doctoriţa Malalai Faizi în postul de directoare a maternităţii din capitala afgană Kabul, ea devenind astfel prima femeie în fruntea unei instituţii publice sub regimul talibanilor, transmite EFE, conform Agerpres. 

Faizi "a fost numită datorită meritelor ei (...) în calitate de directoare a spitalului", a confirmat marţi pentru EFE purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din guvernul taliban, Javid Hazheer.

Citește continuarea articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel