Universități din România, selectate să coopereze la nivel transfrontalier și transdisciplinar în Programul Erasmus+

Studenţii români pot urma cursuri de antreprenoriat pe bani europeni / Foto: Pexels
Studenţii români pot urma cursuri de antreprenoriat pe bani europeni / Foto: Pexels

Astăzi, Comisia a anunțat rezultatele cererii de propuneri din 2022 pentru inițiativa privind universitățile europene: cu un buget record de 272 de milioane EUR din programul Erasmus+.

 

De asemenea, 16 universități europene existente vor continua să primească sprijin, iar patru noi alianțe vor putea să își înceapă cooperarea.

Împreună cu cele 24 de alianțe selectate în 2020, un total de 44 de universități europene reunesc în prezent 340 de instituții de învățământ superior din capitale și regiuni îndepărtate din 31 de țări. Universitățile europene sunt alianțe ale instituțiilor de învățământ superior din întreaga Europă care cooperează în domeniul educației, cercetării și inovării în beneficiul studenților, al cadrelor didactice și al societății. 

Din România, au fost selectate Universitatea din București,  Universitatea Tehnică de Construcții din București, SNSPA, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

 

"Comisia Europeană va anunța peste câteva minute rezultatele selecției pentru cel de-al treilea apel la propuneri vizând Universitățile Europene. Din România au fost selectate sa continue activitatea în cadrul consorțiilor din care fac deja parte (cooperare consolidată) următoarele universități:  Universitatea din București,  Universitatea Tehnică de Construcții din București, SNSPA, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Acestora li se vor alătura două instituții care vor face parte din consorții noi selectate: Universitatea din Oradea, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Felicitări tuturor universităților românești apreciate la nivel european!!", a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

 

 

Buget de până la 14,4 milioane EUR din programul Erasmus+

 

 

Fiecare alianță primește un buget de până la 14,4 milioane EUR din programul Erasmus+ pentru o perioadă de patru ani. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu valoarea maximă de 5 milioane EUR pentru trei ani în cadrul cererilor de propuneri Erasmus+ anterioare.

Cererea de propuneri a universităților europene din cadul programului Erasmus+ din 2022 a fost structurată în jurul a două teme: pe de o parte, aceasta a propus să ofere finanțare durabilă pentru alianțele de succes deja existente ale instituțiilor de învățământ superior în vederea urmăririi viziunii lor pe termen lung. Cele 16 alianțe câștigătoare s-au extins la aproximativ 30 de noi instituții de învățământ superior. Pe de altă parte, cererea de propuneri a sprijinit crearea de noi universități europene în întreaga Europă, reunind diverse instituții de învățământ superior în jurul unor viziuni strategice comune.

Împreună cu cele 24 de alianțe selectate în 2020, un total de 44 de universități europene implică în prezent 340 de instituții de învățământ superior din capitale și regiuni îndepărtate din 31 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE și Islanda, Norvegia, Serbia și Turcia. O noutate în cadrul cererii de propuneri Erasmus+ din 2022 este că alianțele pot accepta acum parteneri asociați din țările participante la Procesul de la Bologna, inclusiv, de exemplu, din Ucraina, Regatul Unit și Elveția. În plus, prin crearea de parteneriate cu aproximativ 1300 de parteneri asociați, de la ONG-uri și întreprinderi la orașe și autorități locale sau regionale, universitățile europene sunt în măsură să sporească substanțial calitatea și domeniul de aplicare al învățământului terțiar.

În toamna anului 2022, Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri Erasmus+, cu scopul de a oferi finanțare pentru alianțele existente și de a crea altele noi.

 

Universitățile europene vor oferi oferind metode pedagogice mai inovatoare 

 

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale formate, în medie, din nouă instituții de învățământ superior, care pot include diferite tipuri de instituții (cum ar fi universități polivalente și de cercetare, universități de științe aplicate, institute de tehnologie, școli de artă și instituții de învățământ profesional și tehnic superior) și acoperă o sferă geografică largă în întreaga Europă.

Împreună, aceste instituții găsesc noi modalități de cooperare structurală, durabilă și sistemică pe termen lung în domeniul educației, cercetării și inovării în întreaga Europă. Ele oferă programe de învățământ centrate pe student, furnizate în comun în campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, personalul și cercetătorii din toate regiunile Europei pot beneficia de o mobilitate neîntreruptă.

Cu timpul, universitățile europene vor conecta tot mai multe facultăți, departamente, personal și studenți, oferind metode pedagogice mai inovatoare, fondate pe abordări transdisciplinare și bazate pe provocări, implementând mai multe programe comune, devenind și mai incluzive și demonstrând un angajament sporit cu comunitățile lor.

Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene Inițiativa privind Universitățile Europene înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale în scopul creării unui Spațiu european al educației până în 2025.

Strategia europeană pentru universități stabilește obiectivul ambițios de a sprijini 60 de universități europene care implică peste 500 de instituții de învățământ superior până la jumătatea anului 2024. În acest scop, o sumă record de 1,1 miliarde EUR în cadrul programului Erasmus+ este prevăzută în actuala perioadă de programare 2021-2027 pentru a sprijini universitățile europene. Sprijinul pentru dimensiunea de cercetare a universităților europene va fi acoperit de inițiativa privind excelența europeană din cadrul programului Orizont Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1