Universitatea care le-a declarat ”război” studenților care copiază. O nouă platformă antiplagiat. Oricine poate verifica lucrări

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O universitate din țară a lansat o platformă prin care oricine poate să verifice orice lucrare de licență sau de disertație, indiferent de instituția de învățământ.

Universitatea Ovidius din Constanţa a implementat o nouă platformă antiplagiat prin Fondul pentru Dezvoltare Instituţională al Ministerului Educaţiei. O întâlnire cu specialiști în domeniu au avut reprezentanții universității la sfârșitul lunii octombrie. 

"În cadrul întâlnirii, invitatul special a fost reprezentantul furnizorului facilităţii de comparare electronică a documentelor, prin utilizarea serviciului de internet Sistemantiplagiat.ro, achiziţionat prin proiectul pentru utilizare în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa în vederea verificării lucrărilor de licenţă, disertaţie şi doctorat, precum şi a articolelor ştiinţifice rezultate în urma activităţilor de cercetare ale studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, respectiv ale cadrelor didactice din cadrul instituţiei, împotriva plagiatului. De asemenea, s-a realizat un schimb de experienţă cu alţi utilizatori instituţionali ai acestui serviciu de comparare electronică a documentelor, atât din ţară cât şi din străinătate, respectiv: Institutul de Studii Financiare din Bucureşti, Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad şi Universitatea de Stat din Tiraspol, Moldova", a precizat lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu.

Ce face noul program informatic



Serviciul Sistemantiplagiat.ro este un program informatic recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru compararea documentelor în format text, creat în anul 2002 şi lansat în România în anul 2012. Accesarea serviciului se face prin conectarea la o platformă online pusă la dispoziţia beneficiarilor pe baza unui cont de utilizator, cu ajutorul căruia sunt încărcate în sistem documentele în format text, iar conţinutul lor este comparat cu bazele de date pe care platforma le are la dispoziţie.

În urma analizei sistemul emite un raport de similitudine ce contribuie la evaluarea originalităţii textului verificat cu ajutorul a doi coeficienţi - unul care indică valoarea procentuală din textul analizat care este identică cu alte documente cu acces liber pe Internet sau cu textele din baza de date legislative şi altul care indică valoarea procentuală din textul analizat, marcată cu ghilimele sub formă de citare.

De asemenea, raportul de similitudine oferă informaţii şi cu privire la sursele în care au fost identificate fragmente similare, însoţite de procente pentru fiecare tip de bază de date şi fiecare sursă în parte, precum şi avertismente privind posibile tentative de alterare a textului.

Cât a costat implementarea proiectului



Proiectul beneficiază de o finanţare de 344.000 lei din bugetul alocat Ministerului Educaţiei, din fondul de dezvoltare instituţională, Domeniul 5 - Îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, inclusiv a respectării deontologiei şi eticii academice şi este implementat de Universitatea Ovidius din Constanţa în perioada mai - decembrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel