Universitatea Babeş-Bolyai implementează Ghidul Antidiscriminare în noua reformă curriculară

Universitatea Babeş-Bolyai implementează Ghidul Antidiscriminare în noua reformă curriculară
Universitatea Babeş-Bolyai implementează Ghidul Antidiscriminare în noua reformă curriculară

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ţine să-şi onoreze statutul de universitate world-class, care susţine combaterea discriminării sub orice formă s-ar manifesta aceasta.

UBB a luat notă cu responsabilitate de comentariile critice ajunse în spaţiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenţilor la învăţământul la distanţă din UBB, iar rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a solicitat efectuarea imediată a unei analize la nivelul departamentului/facultăţii de specialitate cu referire la acest suport de curs.

"UBB are, în general, un curriculum modern, ghidat de cele mai bune practici academice şi etice internaţionale. Dar UBB este o comunitate academică mare, astfel că este posibil ca încă nu toate componentele să fie ancorate în lumea modernă la standardele pe care le dorim, fapt care ne determină să urgentăm şi să amplificăm eforturile noastre de aliniere la standardele etice şi academice ale lumii de azi. Dacă apar abateri de la acest lucru, acestea trebuie identificate şi eliminate imediat. Dar demersul meu în acest sens este unul mai general, de reformare a curriculumului UBB. Astfel, ca urmare a angajamentului din Programul ProUBB+ am început deja de la sfârşitul anului 2020 un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învăţământ (şi a fişelor de disciplină) din UBB prin prisma celor mai bune practici internaţionale (implicând mediul academic intern şi extern, studenţii, societatea/mediul socio-economic), circumscrise de Ghidul UBB Antidiscriminare lansat în 2018. În urma acestui demers, cred că UBB va avea nu doar unul din cele mai moderne conţinuturi curriculare din ţară, congruent cu cele mai bune practici academice şi etice, dar şi mecanismele de autoprotecţie, şi anume de identificare şi de eliminare rapidă a unor erori/abateri de la bunele practici academice internaţionale. Aşadar, există deja în UBB un proces demarat şi care se ocupă de asemenea zone, cu consultare plurală şi în raport cu normele etice, ştiinţifice şi culturale ale prezentului. Probabil că şi cazul punctual a apărut în acest context de autoanaliză iniţiată în UBB, ceea ce arată că autoanaliza începe să funcţioneze", punctează rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ghid pentru combaterea discriminării



Universitatea Babeş-Bolyai a elaborat, încă din anul 2018, un Ghid pentru combaterea discriminării, menit să stabilească un set de criterii uniforme care au ca scop promovarea unui mediu educaţional şi profesional fără discriminare şi hărţuire, să reafirme angajamentul UBB faţă de principiile egalităţii de şanse, să promoveze un mediu universitar sigur şi nediscriminatoriu. Ghidul elaborat de reprezentanţii UBB se aplică tuturor aspectelor educaţionale sau de altă natură organizate în cadrul instituţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel